1)
2)
Multumesc anticipat !
Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.
Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.
Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.
V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.
Motivul pentru care raportezi utilizatorul.
1) Expresia deintegrat ; 2tgx/(1+(tgx)^2)=sin2x.Deci integrala ceruta va fi;
I=(-cos2x)/2+C
2)I=integrala[(3-x^2)/â(16-x^2)dx]=3arcsin(x/4)+x.â(16-x^2)-I-13arcsin(x/4)->I=[x.â(16-x^2)]/2-5arcsin(x/4)+C
I se descompune in doua integrale.Prima se poate face direct, A doua se face prin parti (f=x s g’=x/â(16-x^2)->f’=1 si g=-â(16-x^2))
Avem de calculat![Rendered by QuickLaTeX.com \int \frac{2tgx}{tg^{2}x+1}dx; x \in \left ( 0, \frac{\pi }{2} \right ).](https://anidescoala.ro/wp-content/ql-cache/quicklatex.com-5949b4154c8c01f1154e19a8c304edc8_l3.png)
imi trebuie ![Rendered by QuickLaTeX.com dt= (tg^2x+1)'dx=2tgx\cdot \frac{1}{\cos^2 x}dx=2tgx( tg^2x+1)dx.](https://anidescoala.ro/wp-content/ql-cache/quicklatex.com-6afefa73c27dea3666c2f4a226dc7e71_l3.png)
iar acum pot sa fac schimbarea anuntata, obtinand:
![Rendered by QuickLaTeX.com J=\int \frac{1}{t^2}dt=-\frac{1}{t}+C.](https://anidescoala.ro/wp-content/ql-cache/quicklatex.com-5ab19f87e18558e25362a42f2358ef2f_l3.png)
![Rendered by QuickLaTeX.com I=-\frac{1}{tg^2x+1}+C.](https://anidescoala.ro/wp-content/ql-cache/quicklatex.com-6a4fe1e52f04e06f7fec0ec5a92efe55_l3.png)
Propun schimbarea de variabila
Deaceea scriu integrala data astfel:
Revin la vechea variabila: