Are cineva idee cum se executa aceste 2 exercitii?
Sa se rezolve inecuatiile:
a) (x-1)^2/2 -[ (x-1)(x+1)]/3 >=(x+1)^2/6 , x apartine [-3,3]
Stiu sa rezolv inecuatia, dar nu stiu cum sa folosesc faptul ca x apartine [-3,3].
b) mx+3<=3x+m, m e R
Aici am ajuns intr-un punct in care (m-3)(x-1)^2<=0
a)Dupa ce scoti pe x din inegalitate rezulta o multime de valori, iar solutia problemei este data de intersectia acestei multimi cu [-3,3]
b) mx+3<=3x+m rezulta x<=(m-3)/(m-3)
pentru m < 3 rezulta solutia x>=1
pentru m=3 rezulta o infinitate de solutii reale
pentru m > 3 rezulta solutia x<=1