1 ) Un calorimetru de capacitate calorica neglijabila contine o masa m1 de apa in echilibru termin cu o masa m2 de gheata. Prin amestecul de apa si gheata trece o masa m3 de vapori de apa la temperatura de fierbere a apei. Daca m1=m2=m3=m , stabileste temperatura finala a amestecului. Se cunosc caldurile latente de topire : 335 kJ/Kg , vaporizare : 2257 kJ/kg si c_apa : 4200 J/Kg*K
2) Intr-un frigider cu functionare neintrerupta, o cantitate de apa este racita de la 4 grade celsius la 0 grade celsius in 6 minute. Pentru a ingheta cantitatea de apa considerata, mai sunt necesare inca doua ore. Cunoscand caldura specifica a apei 4200 J/Kg*K determina caldura latenta specifica de solidificare a apei.
1)Sa calculam cantitatea de cadura initiala ; apa are Qa=0 , ghiata Qg=-(lamda)g.mg si Qv=Ca.mv.100+(lamda)v.mvDeci Qg+Qv=-335000 m+4200.100.m+2257000m=2342000m=4200.100.3m=4200.100.3m+
mv.2257000=1260000m+(lamda)v.m’v=1260000m+2257000. (0,48m)- Rezulta ca amestecul ajunge la 100gC si 0,48din masa de vapori ,ramane vapori la100gC. Oparte din masa de vapori se transforma in apa mva=0,52m
2)Fie q catitatea de caldura evacuata in timp de o secunda . q=Qa/t1=Qg/t2 sau q=4200.4.m360=(lamda)m/7200 (6 minute=360sec si 2ore=7200sec->(lamda)=4200.4.20=336000(J/kg)