Salut !
Am ecuatia radical(2x+1) + radical(x+1) = 1
Ambii radicali sunt de ordinul 3 .
Daca ridic la puterea a 3-a si fol.formula (a+b)^3 = a^3 + b^3 + 3ab(a+b)
si inlocuiesc in formula suma radicalilor cu 1 , ca in prima ecuatie , apoi rezolv imi da 2 solutii , 0 si 1 . Chestia e ca 0 nu verifica ecuatia. Imi poate spune cineva de ce se intampla asta ? Nu conteaza cat de complicat e , sunt doar curios. 🙂
Bun venit pe forum!
Mai întâi, ai scris greşit ecuatia;
este ecuaţia care se transformă într-o ecuaţie cu rădăcinile 1 şi 0.
Tu ai de rezolvat o ecuaţie de forma a+b=c, unde a, b, c sunt expresii ce depind de o necunoscută, x, eventual nu toate.
Eşti nevoit să ridici ambii membri la a treia şi tu ştii că ecuaţiile
sunt echivalente, adică au aceeaşi mulţime de soluţii. Această părere a ta este corectă,
Ori, în anumite condiţii pe care le vei vedea mai jos, este posibil ca această ecuaţie
![Rendered by QuickLaTeX.com a^3+b^3+3abc-c^3=0\Leftrightarrow (a+b-c)(a^2+b^2+c^2-ab+ac+bc)=0\Leftrightarrow (a+b-c)[(a-b)^2+(a-b)(b+c)+(b+c)^2]=0\Leftrightarrow](https://anidescoala.ro/wp-content/ql-cache/quicklatex.com-bcb22742c0a3411b9e5724ffdc639b24_l3.png)
![Rendered by QuickLaTeX.com \Leftrightarrow a+b-c=0\;(ecuatia\;data)\;sau\;(a-b)^2+(a-b)(b+c)+(b+c)^2=0.](https://anidescoala.ro/wp-content/ql-cache/quicklatex.com-4ea22a5d2c7af7b676561fc88e5dd225_l3.png)
La tine
a+b=c şi
numai că tu nu rezolvi această ultimă ecuaţie, ci, aşa cum ai mărturisit, pe cea care o obţii înlocuind a+b cu c, adică
să nu fie echivalentă cu a+b=c, mai exact, să aibă soluţii în plus faţă de a+b=c. Verifică, te rog, descompunerile pe care
le propun în continuare.
Această ultimă ecuaţie poate avea soluţii reale numai dacă sistemul a-b=0 şi b+c=0 are soluţii reale.
Adică un numar real u pentru care egalităţile a=b=-c sunt adevărate este soluţie pentru ecuaţia a^3+b^3+3abc-c^3,
dar nu şi pentru ecuaţia iniţiala, a+b=c.
Ce obţii tu pentru x=0? a=-1, b=-1, c=1, adică chiar beleaua a=b=-c.
Cu bine, ghioknt.
Am inteles perfect . Mersi mult 🙂