Un termometru etalonat gresit indica -15 grade celsius cand este introdus intr-un amestec de apa si gheata si 110 grade celsius cand este introdus in vaporii apei care fierbe la presiune normala.Ce valoare va indica termometrul reala este 20 grade celsius? Care este temperatura reala cand termometrul indica 0 grade celsius?
Salut,
Te rog să nu mai publici probleme de fizică la secţiunea „Clasa a VII-a”, acolo se publică doar probleme de matematică. Astfel de probleme pot fi publicate la secţiunea „Alte probleme”. Promiţi ?
Vezi că Celsius se scrie cu literă mare, că este un nume propriu, numele celui care a stabilit această convenţie. OK ?
Încerc să te ajut la problema cu termometrul. Dacă termometrul ar fi corect etalonat (dar NU este), atunci ar indica 0 grade Celsius pentru amestecul de apă şi gheaţă, respectiv ar indica 100 de grade Celsius pentru vaporii de apă care fierbe la presiunea atmosferică normală. Dacă ar fi aşa, între cele 2 temperaturi de referinţă am avea 100 de diviziuni ale termometrului. Bănuiesc că ştii că o diviziune este distanţa dintre 2 marcaje succesive de pe scara termometrului.
Este foarte important de precizat că problema termometrului greşit etalonat nu este legată de scara de temperatură (acea hârtie, sau tablă din interior, pe care apar acele diviziuni şi valori de temperatură), ci este legată de modul în care mercurul sau alcoolul se dilată şi parcurge scara de temperatură.
Deci, în cazul termometrului corect etalonat, la diferenţa de temperatură 100 de grade Celsius – 0 de grade Celsius = 100 de grade Celsius avem 100 de diviziuni, deci pentru fiecare grad Celsius avem exact o diviziune, sau 1 diviziune/grad Celsius.
Din păcate, termometrul nostru NU este corect etalonat şi la valoarea reală de 0 grade Celsius ne indică -15 grade Celsius, iar la valoarea reală de 100 de grade Celsius ne indică 110 grade Celsius.
Deci la diferenţa de temperatură reală de 100 de grade Celsius – 0 de grade Celsius = 100 de grade Celsius avem 110 – (-15) = 125 de diviziuni, deci pentru fiecare grad real avem
.
De aici:
– la temperatura reală de 0 grade Celsius mercurul sau alcoolul indică -15 + 0*1.25 = -15 grade Celsius;
– la temperatura reală de 1 grad Celsius mercurul sau alcoolul indică -15 + 1*1.25 = -13.75 grade Celsius;
– la temperatura reală de 2 grade Celsius mercurul sau alcoolul indică -15 + 2*1.25 = -12.5 grade Celsius;
– la temperatura reală de 20 de grade Celsius mercurul sau alcoolul indică -15 + 20*1.25 = +10 grade Celsius. Avem deci răspunsul la prima întrebare.
A doua întrebare:
Dacă termometrul indică 0 grade Celsius, înseamnă că mercurul sau alcoolul a parcurs 0-(-15) = 15 diviziuni.
Dacă la 1 grad real corespund 1,25 diviziuni/grad, atunci x grade reale corespund la 15 diviziuni. Numărul de grade căutat, adică necunoscuta x este de fapt de câte ori „încape” 1,25 în cele 15 diviziuni. Din regula de 3 simplă avem că:
Deci x = 12 grade Celsius.
Puteam să scriu soluţia pe scurt, dar am preferat să fac aşa, pentru a te ajuta să înţelegi bine modul de rezolvare. Mulţumită ?🙂
Green eyes.