Am nevoie de ceva ajutor la aceste exercitii.
Multumesc!
Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.
Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.
Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.
V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.
Motivul pentru care raportezi utilizatorul.
3. S=1+3+5++(2n-1) =n^2 >= 10000 > (n-1)^2
10000=100^2
Deci dupa 100 s se umple stadionul
4 . Daca x,y,z sunt termenii consecutivi ai unei progresii atunci y=(x+z)/2
Presupunem ca x= 1 si z=10 rezulta y=(x+z)/2 =(1+10)/2=5,5 nu apartine M , insa putem forma o progresie daca y este cel mai apropiat numar dar mai mic decat 5,5 rezulta y=5 rezulta ratia maxima este 5-1=4 rezulta r E {1,2,3,4}
r=1 avem progresiile (1,2,3) ; (2,3,4); (8,9,10)
r=2 avem progresiile (1,3,5) ; (6,8,10)
r=3 avem progresiile .
r=4 avem progresiile (1,5,9) ; (2,6,10)
Multumesc !
Niste idei pentru celelalte exercitii?
Multumesc!
O idee pentru 2 si 5 ?
Ma poate ajuta cineva ?
2. Folosesti relatia a[k] = a[1] + (k-1)*r (1) , unde a[k] este termenul de rang k
Din prima relatie din enunt rezulta ratia r iar din a lI-a relatie rezulta a[1] , apoi cu (1) rezulta a[20]
Suma ceruta este S = ( a[1] + a[20] ) *20/2 = …
Multumesc!
La exercitiul 5 vreo idee ?
Aplicam metoda reducerii la absurd
Presupunem ca 1 , SQRT 2 si SQRT3 sunt termenii unei progresii aritmetice , rezulta :
SQRT2 = 1 + p*r rezulta SQRT2 – 1 = p*r (1)
SQRT3 = 1 + q*r rezulta SQRT3 – 1 = q*r (2)
unde p si q E N si r=ratia
Din (1) si (2) rezulta (SQRT2 – 1)/( SQRT3 – 1) = p/q (3)
Rationalizam membrul stang din (3)
(SQRT2 – 1)/( SQRT3 – 1) = (SQRT2 – 1)*( SQRT3 + 1) / ( 3 – 1) = (SQRT2 + SQRT6 – SQRT3 – 1 ) / 2 (4)
Din (3) si (4) rezulta SQRT2 + SQRT6 – SQRT3 = 2p/q + 1 contradictie , deoarece avem numar irational=numar rational (q.e.d)