Am incercat n variante si tot n-am reusit sa fac „traseul” normal de la x^3 + x^2 – 6x la x(x+3)(x-2).
Invers… am reusit sa ajung de la x(x+3)(x-2) la x^3 + x^2 – 6x .
Pare un exercitiu simplu de descompunere in factori, dar nu-mi pica fisa!
Multumesc!
dai factor comun pe x, scrii 6 ca 4+2 si folosesti x^2 -4=(x+2)(x-2) apoi dai factor comun pe x-2 si ajungi la cerinta
daca stii sa rezolvi ecuatii de gradul 2 cu
trucurile de descompunere sunt simple :
sunt radacinile ecuatiei
atunci ![Rendered by QuickLaTeX.com ax^2+bx+c=a(x-x_1)(x-x_2)](https://anidescoala.ro/wp-content/ql-cache/quicklatex.com-15fd970119c9fe3746c3385d7a1d3cad_l3.png)
observand ca 2 si -3 verifica ecuatia ,![Rendered by QuickLaTeX.com x^2+x-6=0](https://anidescoala.ro/wp-content/ql-cache/quicklatex.com-b1084cb53d36e17631f051926019738c_l3.png)
Daca
in cazul tau
De asemenea pentru
de exemplu,
deoarece poti sa scrii
si ![Rendered by QuickLaTeX.com -2=-1\cdot 2](https://anidescoala.ro/wp-content/ql-cache/quicklatex.com-4fecd04994331c4511c9c6e8724b67f8_l3.png)
![Rendered by QuickLaTeX.com x^2+x-2=x^2+(2+(-1))x+(-1)\cdot 2=x^2+2x-x-2=x(x+2)-(x+2)=(x-1)(x+2)](https://anidescoala.ro/wp-content/ql-cache/quicklatex.com-77e97ef06279e6eb00cefae25aded451_l3.png)
si deci
Buna ziua. Îmi amintesc ce emoții aveam cand reușeam o descompunere ca aceasta.
X^3+X^2-2X=X(X^2+X-2)=X(X^2-1+X-1)
Deoarece diferența de pătrate din paranteza se descompune astfel:
X^2-1=(X-1)(X+1)
Înlocuim diferenta de pătrate cu produsul de mai sus
Avem ca
X((X-1)(X+1)+(X-1))=X(X-1)(X+1+1)=X(X-1)(X+2).
Sper ca am fost destul de explicita.
Va doresc mult succes in continuare.
Bună dimineața,
Toate cele bune,
Integrator