1.Intr-un triunghi laturile a, b, c sunt in progresie aritmetica, a fiind termenul din mijloc. Sa se calculeze expresia E=tg(B/2)*tg(C/2)
2.Triunghi ABC; tg(A/2)=1/3; b+c=3a. Dem ca B=pi/2 sau C=pi/2
Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.
Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.
Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.
V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.
Motivul pentru care raportezi utilizatorul.
Salut,
Pentru problema 1:
a = (b + c)/2 => 2a = b + c
Din teorema sinusului şi din proprietăţile proporţiilor avem că:
a/sinA = b/sinB = c/sinC => a/sinA = (b + c)/(sinB + sinC)
a/sinA = 2a/(sinB + sinC), împărţim cu a care sigur este diferită de zero => 1/sinA = 2/(sinB + sinC) =>
2*sinA = sinB + sinC = 2*sin[(B+C)/2]*cos[(B-C)/2]
sinA = sin[(B+C)/2]*cos[(B-C)/2]
Apoi:
A + B + C = pi => A/2 + B/2 + C/2 = pi/2 => B/2 + C/2 = pi/2 – A/2, sau:
(B+C)/2 = pi/2 – A/2 => sin[(B+C)/2] = sin(pi/2 – A/2) = cos(A/2)
Deci:
sinA = cos(A/2)*cos[(B-C)/2]
2*sin(A/2) * cos(A/2) = cos(A/2)*cos[(B-C)/2].
Cum cos(A/2) este diferit de zero (adică A/2 <> pi/2, adică A <> pi, adevărat), împărţim relaţia cu cos(A/2):
2*sin(A/2) = cos[(B-C)/2]
Din relaţiile de mai sus, avem că:
A/2 = pi/2 – B/2 – C/2, deci sin(A/2) = sin(pi/2 – B/2 – C/2) = cos[(B+C)/2]. Înlocuim:
2*cos[(B+C)/2] = cos[(B-C)/2], sau:
2 * [cos(B/2)*cos(C/2) – sin(B/2)*sin(C/2) ] = cos(B/2)*cos(C/2) + sin(B/2)*sin(C/2).
Împărţim relaţia de mai sus, cu cos(B/2)*cos(C/2), care nu este nul, vezi obsevaţia de mai sus pentru cos(A/2) <> 0, valabilă şi pentru cos(B/2) sau cos(C/2):
2 * {1- [sin(B/2)*sin(C/2)]/ [cos(B/2)*cos(C/2)] } = 1 + [sin(B/2)*sin(C/2)]/ [cos(B/2)*cos(C/2)], sau:
2 * [1- tg(B/2)*tg(C/2)] = 1 + tg(B/2)*tg(C/2), adică:
2*(1 – E) = 1 + E => 2 – 2*E = 1 + E => 3*E = 1 => E = 1/3.
Sper să te fi ajutat. Mult succes !
Green eyes.
1).
2).
Cu bine, ghioknt.