aratati ca valoarea constantei R in fizica este egala cu cea din chimie. constanta R din formula pV=nRT
mai pe romaneste:
8,314J J/(kmol*k)=0.082
cred ca ar trebui sa imi dau seama in ce unitate de masura se masoara acest R din chimie, dar nu am nici o idee care este aceasta
Din cate stiu eu, constanta universala a gazelor este aceeasi si la chimie si la fizica. De fapt, aceasta constanta s-a intalnit in termodinamica la ecuatia de stare a gazelor, si anume:
. Atunci cand s-a invatat aceasta ecuatie la chimie, adica prin clasa a 9-a, a avut urmatoarea forma:
. Deci practic singura diferenta este notatia numarului de moli.
Eu sunt de parere ca aceasta constanta
este aceeasi si la chimie si la fizica, diferenta fiind doar din punct de vedere al exprimarii unitatilor de masura (kmol si mol, cred). Nu prea inteleg de ce la fizica e 8,31 si la chimie e 0.082 dar nu cred ca ar avea vreo logica sa fie o constanta diferita, dar cu aceeasi aplicabilitate.
„ea inteleg de ce la fizica e 8,31 si la chimie e 0.082 dar nu cred ca ar avea vreo logica sa fie o constanta diferita, dar cu aceeasi aplicabilitate.”
sunt diferite deoarece R in fizica are unitatea de masura J/(kmol*k), iar in chimie are alta unitate de masura. tot ce vreau eu este daca ati putea sa imi spuneti unitatea de masura care se foloseste in chimie, dupa ma descurc cu demonstratia
Eu cred ca e vorba de aceeasi constanta, pentru ca, daca observi, unitatea de masura e exprimata cu ajutorul ecuatiei de stare.
Deci
Acel
inseamna Newton – forta. Dar la numarator avem
adica forta ori distanta care egal cu lucru mecanic, deci joule.
Si astfel
.
Acum gandeste logic: daca si la fizica si la chimie s-a invatat aceeasi ecuatie de stare, in care pentru prima data s-a vorbit despre constanta universala a gazelor, a carei unitate de masura s-a dedus prin acelasi rationament, de ce sa fie 2 constante diferite?
NOTE:Sistem InternationalSistem International
multumesc pentru ca m-ati lamurit
Felicitari PhantomR! Acum m-am lamurit si eu.