1.Sa se descompuna in factori de gradul intai
a)
2.Sa se determine valorile lui m astfel incat ecuatiile urmatoare sa aiba o radacina comuna.
3.Daca x si y satisfac relatia
Sa se determine cu y diferit de 0
4.Demonstrati ca Multimea
Cu x si a reali.
5.Sa se arate ca multimea cu x real are doua elemente oricare ar fi m real.
6.Sa se determine m astfel incat multimea cu x real: sa aiba 3 elemente.Poate A avea doua elemente?
Multumesc anticipat,Eduard.
1.a) Orice polinom de gradul II de forma se scrie unde sunt radacinile ecuatiei .Dupa ce se afla radacinile se inlocuiesc si se aduce la o forma de produs a doua binoame de gradul intai.
b) si c) Se procedeaza ca la punctul a).
2.a) Fie radacina comuna a celor doua ecuatii atunci se stie ca in cazul primei ecuatii putem scrie si respectiv iar in cazul celei de-a doua ecuatii putem scrie si respectiv si din cele patru relatii rezulta imediat ca si respectiv ca din care rezulta , si deci si in concluzie si deci
3. Se imparte ecuatia cu si se obtine o ecuatie de gradul II care se stie a se rezolva.Ce conditie trebuie sa indeplineasca , si astfel ca sa aiba sens?Multumesc!
La ex 5 am calculat discriminantii:
SI
Am gresit undeva?Daca nu,cum ar trebui sa continui?
Multumesc,Eduard🙂 .
Edit:Vreo idee despre exercitiile 4 si 6?
3. Ecuatia are radacinile si deci rezulta ca trebuie sa existe niste conditii pe care trebuie sa le indemplineasca pentru ca sa aiba sens.Daca se cerea sa se gaseasca astfel incat sa aiba sens atunci trebuia sa gasim acele conditii,dar chiar si asa trebuie macar sa specificam acele conditii care deriva din conditia .
4. Din rezulta ecuatia de gradul II , care trebuie sa aiba ceea ce inseamna ca si si deci in concluzie multimea
5. Calculand discriminantii celor doua ecuatii rezulta pentru ce valori ale lui acele doua ecuatii au radacini reale si se observa ca pentru orice real multimea cu real are doar 2 elemente deoarece pentru prima ecuatie exista conditia iar pentru a doua ecuatie exista conditia ceea ce inseamna ca in functie de valoarea lui [/tex] cel putin una din ecuatii are doua radacini complexe adica nereale iar in cazul se observa ca fiecare ecuatie are cate o radacina dubla diferita una de alta adica acea multime are tot doua elemente.
6. Presupun ca este real.Deoarece discriminantii celor doua ecuatii sunt egali cu , coieficientii lui ai ceor doua ecuatii fiind egali cu si coieficientii lui fiind diferiti rezulta ca multimea nu poate avea trei elemente.Pentru adica pentru rezulta ca acea multime are doua elemente.