Trebuie gasita integrala nedefinita a functiei M-am condus de una din teoremele despre schimbarea de variabila. Am obtinut urmatoarele:
este continua.
Fie
este bijectiva,
si
Si pentru ca
m-am oprit. In demonstratia teoremei mentionate aceasta derivata apare la numitorul unei expresii. Aici am derivata la dreapta. Cu toate acestea am motive sa intreb ce sa fac.
Notam x+1=t^2 , deci ; dx=2.t.dt si f(x)devine ; g(t)=1/(1+t) si I=Intefrala din [g(t).dt]=Intehrala din [(2.t/(1+t)).dt=Integrala din [(2 – 2/(1+t)).dt]=2.t-2.ln(1+t)+C Inlocuim pe „t” si ; I=2.((radical din (1+x))-
ln(1+(radical din (1+x)))+C
Si cit de justificata este inlocuirea lui t de vreme ce derivata lui Fi se anuleaza in zero? Ma refer la teorema despre a doua metoda de schimbare de variabila.
Fie
atunci rezulta ca
si deci
de unde
.Inlocuind obtinem ca
unde
si
sunt constante astfel incat
.Sper ca s-a inteles ce am facut!