Sa se arate ca daca numerele a, b, c sunt in progresie geometrica, atunci:
punctul a)
(a+c)(b+c)(b patrat + c patrat-bc)=(b patrat +c patrat)(ab + c patrat)
punctul b)
a la puterea a 3 + b la a 3+ c la a 3 = a patrat*b patrat*c patrat(1 supra a la 3 +1 supra b la 3 +1 supra c la 3)
Va rog niste rezolvari. Multumesc
La prima inlocuiesti b^2 cu a*c … apoi scoti factor comun cate un c in fiecare parte a egalitatii…se simplifica c si o paranteza…apoi inmultesti si obtii 0=0.
Din definitia progresiei geometrice ,daca notam cu k =ratia vom avea b=a*k si c=b*k=a*(k^2)
Pct.1. Dupa ce inlocuim obtinem in stanga (a^4)*(1+k^2)*(k+k^2)( k^2+ k^4- k^3)= (a^4)*(k^3)(1+k^2)*(1+k)( 1+ k^2- k) iar in dreapta (a^4)*( k^2+ k^4)*(k+ k^4)= (a^4)*(k^3)(1+k^2)*( 1+ k^3) si daca dezvoltam 1+ k^3=(1+k)(1- k+ k^2) rezulta ca egalitatea este adevarata.
La pct. 2 se procedeaza in mod similat pct.1.