Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Mamifere și oviparitate

Mamifere și oviparitate
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Cum știați că se definesc mamiferele? Ei? Cumva cam așa: ”clasă de vertebrate superioare care au corpul acoperit cu păr, nasc pui vii și îi hrănesc cu laptele lor”? Așa zice și DEX, dar am aflat recent că există măcar două mamifere care depun ouă: ornitorincul și echidna.

Și tot cu ocazia aceea am aflat și că reproducerea prin ouă se numește oviparitate.

Articole interesante

10 comentarii

  1. 1. Sper ca precizarea „care au corpul acoperit cu păr” este facultativa, optionala – altfel CE ar insemna, ca pisicile din rasa „Sphynx” si cainii din rasa aia mexicana (nu mai stiu cum se numeste), care sunt golasi, neacoperiti cu par, nu mai sunt mamifere?

    2. Mamiferele se impart in doua categorii: mamifere marsupiale si mamifere placentare. Inafara acestor doua categorii – relicve dinaintea divizarii mamiferelor in aceste categorii, practic un stadiu de trecere de la fiintele ovipare la mamifere – este redusa (doua specii – pana la o eventuala descoperire a altora inca necunoscute) categorie a monotremelor careia ii apartin cele mentionate in articol, cele mai primitive mamifere cunoscute. Ele depun oua si puii eclozati se hranesc cu lapte produs de glande specializate (glande sudoripare modificate) situate pe abdomen si ne-reunite in mamele – laptele este eliminat difuz, pe suprafata pieli, si lins de pui.

  2. Victor, la partea cu părul am mârâit și eu, dar tocmai când mă grăbeam să dau exemplul delfinului am aflat că are și el oarece pilozități discrete pe lângă orificiul superior (http://oceanservice.noaa.gov/facts/dolphins.html). Iar Sphynxul e un exemplu tentant, doar că pare să fie creație artificială: http://en.wikipedia.org/wiki/Sphynx_cat.

    PS: Nu știam că există un corespondent al rasei Sphynx și la câini, dar am aflat acum, mulțumesc. Așa că las asta aici: http://en.wikipedia.org/wiki/Hairless_dog. Totuși, parcă nu-i niciunul chiar fără păr deloc 🙂

  3. (Victor, două trebușoare: una – sînt mai multe specii monotreme, nu doar două două sînt subordinele; a doua – te-am mai întrebat vreodată de ce scrii legat ‘în afara’? nu mai știu, scuze.)

  4. Cu monotremele – nu-i catusi de putin imposibil sa ma insel, nici pt vremea cand aflasem eu informatia nu pun mana in foc pt acuratetea cifrei, cu atat mai putin pt vremea actuala, cand descoperirile se perinda in ritm accelerat (daca nu ma insel s-a ajuns sa fie descoperite si descrise elementar cam cinci noi specii de vietuitoare zilnic – in medie…

    Iar „înafară” nu-l scriu despartit pt ca SI antonimul sau, „înăuntru” il scriu „legat”.

  5. asta-i mai rea decît niciun scris legat pentru că vreun. 🙂

    ceva mă face să cred că nu ne-am lămurit cu „speciile” alea. te rog, fii amabil și spune-mi la care două specii te referi cînd spui monotreme. ca să-mi dau seama despre ce vorbim, că am impresia că vorbim despre lucruri diferite și de-aia nu ne-nțelegem.

  6. Argumentul – asa gresit cum e – il gasisem ad-hoc: pana nu m-ai intrebat dumneata nu ma intrebasem eu oare de ce…

    Da, intre timp ma dumirisem si eu ca gresisem la exprimare: da, sunt numai doua, dar familii, nu specii ( http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_monotremes_and_marsupials ). (IN SFARSIT am reusit si eu sa gasesc ceva pe net… Nu-ş’ CE-am, in privinta asta* parca-s batut in cap…)
    * Lasa, nu trebuie sa precizezi dumneata, ca stiu si singur ca nu numai in privinta asta… 😀

  7. zău, nu te supăra, mi se pare…cumva bizar să alegi (!) ortografia cuvintelor pe baza antonimelor lor.

    aaa… uite cum începi să prinzi gustul căutării pe net. hai, că-i de bine.
    🙂

  8. 1. Nu-i suparare! (Si dupa o noapte nedormita si simtindu-ma rau nu-i de mirare ca (la varsta asta) judecata-a… „schioapata”.) Cat despre „bizar”… Daca vei cauta intr-un dictionar ilustrat, la definitia cuvantului „bizar” vei gasi poza mea… 😉

    2. Gustul cautarii il aveam de mult, priceperea necesara nu. (De fiecare data cand in prezenta mea cineva gasea usor pe net ceva ce eu nu reusisem sa obtin ma minunam cat de simplu e – si TOT nu m-am putut invata minte sa caut simplu. N-am ce face, asa mi-e firea: de dragul preciziei complic lucrurile pana-a… Bleah!)

  9. (sper că te simți mai bine și că n-a fost nimic grav.
    scuzați rătăcirea de la subiect.)

  10. (Doar o viroza pacatoasa si rebela. Foarte neplacut (din mai multe pdv) dar lipsit de gravitate – nu risca viata si nu lasa sechele.)

Lasa un comentariu