Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Cum e corect? Vroiam, voiam sau vream?

Cum e corect? Vroiam, voiam sau vream?
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Vroiam, voiam sau vream? – aceasta e întrebarea…
Se dau următoarele trei fraze:

  • Vream să merg în parc, dar ploua atât de tare încât am renunțat.
  • Voiam să merg în parc, dar ploua atât de tare încât am renunțat.
  • Vroiam să merg în parc, dar ploua atât de tare încât am renunțat.

Se pune întrebarea: care dintre cele trei fraze sunt corecte?

Și acum răspunsul: se poate intui că propozițiile luate în calcul (Vream să merg în parc, Voiam să merg în parc, respectiv Vroiam să merg în parc) au predicatul exprimat prin verb la modul indicativ, timpul imperfect.

Dacă vream este imperfectul verbului a vrea, iar voiam este imperfectul verbului a voi, vroiam nu este imperfectul niciunui verb și nu există sub această formă în limba română. De fapt, vroiam este o combinație între verbele a vrea și a voi, ambele la imperfect.

Așadar, dintre cele trei fraze ultima este incorectă din punct de vedere gramatical pentru că folosește un cuvânt care nu există în limba română.

Dacă vream vi se pare prea pretențios a fi folosit, atunci poate fi ușor înlocuit cu condițional-optativul la timpul perfect: aș fi vrut

Articole interesante

5 comentarii

  1. Probabil că a fost inclus datorită faptului că prea mulți oameni făceau această greșeală. De exemplu, de curând este acceptată și forma „clasa întâia”, lucru care n-ar fi fost permis, forma corectă fiind „clasa întâi”.

  2. relevant de ce a fost inclus? relevant e ca este

  3. Da, incet-incet exprimarile gresite devin corecte, oficial. Este mult mai simplu si mai ieftin sa modifici DEX-ul decat sa faci educatie…
    Dar sa zicem ca doar asa putem fi „cool”… si nu ramanem niste ridicoli intepeniti in reguli depasite. Curand banuiesc ca vom oficializa si dezacordurile, ca sa fim, nu-i asa, „politically correct” mai ales fata de oamenii politici, unii dintre ei… Cred ca si pe la tabla inmultirii s-ar putea umbla, macar „umpic”. Sa dea mai mult!

Lasa un comentariu