[via Idei]
Am primit o solicitare – să folosim într-o propoziţie cuvântul congenial. N-am auzit de el până astăzi şi am fost tentată să cred că e o greşeală de scriere şi am suspectat că ar fi vorba despre congenital. Dar nu, există şi congenial şi are sensul de adecvat, potrivit conform caracterului cuiva. Şi înţeleg şi de ce am primit solicitarea; mi-e greu să nu-l pun forţat într-un enunţ. Ne poate ajuta cineva cu un exemplu de propoziţie care să sune firesc şi să-l conţină pe congenial?
Irina, îţi mulţumim pentru sugestie!
Am putea incerca : Din punct de vedere psihologic , tratamentul nu trebuie sa fie unul impersonal , ca in cazul unui subiect afectat de o banala gripa , ci unul congenial pacientului in disfunctie .
Găsit pe ‘Net:
–
Muzeul Liaunig
Ca printr-un ochi supradimensionat priveşte peisajul înconjurător o parte din clădirea provocatoare ca formă, construită parţial la suprafaţă, parţial subteran,şi oferă un cadru congenial pentru impresionanta colecţie de artă a industriaşului Herbert W. Liaunig.
[…]
–
(http://www.austria.info/ro/b2b/muzeul-liaunig-1467626.html)
Și încă niște „găsituri“:
–
Covaci „reprezintă un exemplu poate unic pe plan mondial. Cunoscător perfect al mai multor limbi romanice, germanice şi slave, […] a tradus aproape congenial cinci epopei sau poeme epice de mari proporţii, fiecare din altă limbă, şi fiecare în forma fidel originară.
(http://www.crispedia.ro/Aurel_Covaci)
Ca si discipolul lui, congenial si disident, C.-G. Jung, Freud nu inceteaza sa culeaga argumente din intelpciunea antichitatii clasice (cu singura deosebire ca Jung este cercetatorul tuturor ereziilor, de la gnostici la alchimisti, de la evangheliile si apocalipsele necanonice la cabalisti, in timp ce Freud se bazeaza pe valorile acceptate, pe tragicii greci, pe filozofii presocratici…).
(http://www.romaniaculturala.ro/articol.php?cod=7227)
Dar Taize inseamna doar compasiune, sa traiesti in compasiune, sa transformi linistea mucegaita si rigorista a oraselor industriale intr-o tacere implinita, traind congenial cu cel de dinga tine, oricit de diferit ar fi.
(http://www.observatorul.com/articles_main.asp?action=articleviewdetail&ID=2538)
Acest examen ii este congenial nivelului de pregatire. Nu stiu daca e bine ,insa asa vrea sa aflu si eu , pana acum nu am auzit de acest cuvant.Sunt multe cuvinte pe care inca nu le stim si nici la 100 de ani nu cred ca vom cunoaste pe deplin toate ”usitele” limbii romane..
Mersi tuturor pentru idei! Foarte interesante! Ma bucur ca v-am pus la treaba 🙂
si premiile , unde sunt ? :)))))))))
Pai nu stiu, astept de la tine propuneri de premii congeniale contributiilor de mai sus. 😛