Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Congenial

Congenial
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

[via Idei]

Am primit o solicitare – să folosim într-o propoziţie cuvântul congenial. N-am auzit de el până astăzi şi am fost tentată să cred că e o greşeală de scriere şi am suspectat că ar fi vorba despre congenital. Dar nu, există şi congenial şi are sensul de adecvat, potrivit conform caracterului cuiva. Şi înţeleg şi de ce am primit solicitarea; mi-e greu să nu-l pun forţat într-un enunţ. Ne poate ajuta cineva cu un exemplu de propoziţie care să sune firesc şi să-l conţină pe congenial?

Irina, îţi mulţumim pentru sugestie!

Citește și:   În ciuda sau În pofida

Articole interesante

7 comentarii

 1. Am putea incerca : Din punct de vedere psihologic , tratamentul nu trebuie sa fie unul impersonal , ca in cazul unui subiect afectat de o banala gripa , ci unul congenial pacientului in disfunctie .

 2. Găsit pe ‘Net:


  Muzeul Liaunig

  Ca printr-un ochi supradimensionat priveşte peisajul înconjurător o parte din clădirea provocatoare ca formă, construită parţial la suprafaţă, parţial subteran,şi oferă un cadru congenial pentru impresionanta colecţie de artă a industriaşului Herbert W. Liaunig.
  […]

  (http://www.austria.info/ro/b2b/muzeul-liaunig-1467626.html)

 3. Și încă niște „găsituri“:


  Covaci „reprezintă un exemplu poate unic pe plan mondial. Cunoscător perfect al mai multor limbi romanice, germanice şi slave, […] a tradus aproape congenial cinci epopei sau poeme epice de mari proporţii, fiecare din altă limbă, şi fiecare în forma fidel originară.

  (http://www.crispedia.ro/Aurel_Covaci)

  Ca si discipolul lui, congenial si disident, C.-G. Jung, Freud nu inceteaza sa culeaga argumente din intelpciunea antichitatii clasice (cu singura deosebire ca Jung este cercetatorul tuturor ereziilor, de la gnostici la alchimisti, de la evangheliile si apocalipsele necanonice la cabalisti, in timp ce Freud se bazeaza pe valorile acceptate, pe tragicii greci, pe filozofii presocratici…).

  (http://www.romaniaculturala.ro/articol.php?cod=7227)

  Dar Taize inseamna doar compasiune, sa traiesti in compasiune, sa transformi linistea mucegaita si rigorista a oraselor industriale intr-o tacere implinita, traind congenial cu cel de dinga tine, oricit de diferit ar fi.

  (http://www.observatorul.com/articles_main.asp?action=articleviewdetail&ID=2538)

 4. Acest examen ii este congenial nivelului de pregatire. Nu stiu daca e bine ,insa asa vrea sa aflu si eu , pana acum nu am auzit de acest cuvant.Sunt multe cuvinte pe care inca nu le stim si nici la 100 de ani nu cred ca vom cunoaste pe deplin toate ”usitele” limbii romane..

 5. Mersi tuturor pentru idei! Foarte interesante! Ma bucur ca v-am pus la treaba 🙂

 6. Pai nu stiu, astept de la tine propuneri de premii congeniale contributiilor de mai sus. 😛

Lasa un comentariu