Poate că sună ciudată întrebarea, dar mi-am pus cândva problema asta. Și ceva mai recent am și fost întrebată de cineva cum stă treaba cu etc. atunci când apare la finalul propoziției. E suficient punctul de la etc. și pentru abrevierea lui et caetera și pentru a semnala încheierea enunțului? Eu cred că da. Etc. încheie o enumerare, iar dacă enumerarea cu pricina se termină la finalul enunțului, mie punctul mi se pare suficient pentru a servi 2 scopuri. Altfel, oricum n-am văzut în limba română decât propoziții care se încheie cu un punct sau cu 3, dar niciodată cu 2.
Voi v-ați pus vreodată problema asta?
http://dexonline.ro/articol/Punctul:
_Nu_ se pune punct […]
12. Când o propoziție are ca ultim cuvânt abrevierea etc.
Stau acu’ să mă întreb cum o fi cu _alte_ abrevieri care se scriu cu punct final, (ș.a.m.d.), dar înclin să cred că s-ar trata la fel.
Și chiar acolo în dex, la regula nr. 12, spune că nu se folosește punct după etc. aflat la finalul propoziției, iar la regula 6, apare punct pus după etc. la finalul propoziției.
Cum rămâne până la urmă?
Nu mi-am pus pana acum intrebarea asta, pentru ca am considerat ca un singur „.” este suficient pentru „etc.”, „s.a.m.d.”, „s.a.”. Pe dexonline e explicat foarte bine care e treaba cu punctul. Multumesc pentru link, Cicu.
muie la cai