Căldura este variaţia de energie într-un sistem care rezultă din diferenţa dintre temperatura sa şi cea a vecinătăţilor. Căldura poate fi măsurată în Jouli, BTU sau calorii.
Căldura şi temperatura sunt două noţiuni asemănătoare, dar trebuie să reţii că sunt două lucruri diferite şi de aceea de multe ori apar confuzii.
Temperatura unui obiect este determinate de viteză cu care se mişcă moleculele sale. Cu cât moleculele se mişcă mai repede, cu atât mai mare este şi temperatura.
Cum se face transferul de căldură
Atunci când două elemente sunt combinate sau se ating unul de altul, moleculele lor vor transfera energie numită căldură. Cele două elemente vor căuta să ajungă la un punct la care ambele au aceeaşi temperatură. Acest punct poartă denumirea de echilibru.
În timpul transferului, obiectul mai cald transferă din energia sa obiectului mai rece. Moleculele din obiectul cald vor încetini, iar cele din obiectul mai rece se vor accelera şi cel mai probabil vor ajunge într-un punct la care au aceeşi temperatură. Pentru a înţelege mai bine cum se transferă căldura, poţi face un experiment. Ia un cub de gheaţă şi pune-l într-un pahar cu apă. Cubul se va topi pe măsură ce va deveni mai cald, în timp ce apa se va răci.
Căldura dilată obiectele
Atunci când un obiect se încălzește va începe să se dilate, aşadar va deveni mai mare. În acelaşi timp, obiectele expuse la frig vor deveni mai mici.
Conducţia termică
Procesul prin care căldura se transferă de la un obiect la altul, poartă numele de conducție. Anumite obiecte au capacitatea de a conduce căldura mai bine decât o fac altele. De exemplu, metalul conduce foarte bine căldura, în timp ce hainele sau păturile nu sunt bune conductoare de căldură.
Lasa un comentariu