Următorul experiment testează abilitatea pielii de a percepe dacă un obiect este cald sau rece.
Materiale necesare
- 3 pahare cu apă, unul plin cu apă fierbinte, unul plin cu apă la temperatura camerei şi unul cu apă rece-gheaţă
- Un cronometru
Cum procedezi
Apucă paharul cu apă caldă cu o mână şi asigură-te că palma atinge foarte bine paharul. Apucă şi paharul cu apă rece cu cealaltă mână şi ţine cele două pahare la fel.
Ţine mâinile pe pahare cel puţin 60 de secunde.
După ce ai ţinut cu mâinile cele două pahare timp de 60 de secunde, apucă paharul cu apă la temperatura camerei cu ambele mâini astfel încât palmele să atingă bine paharul.
Paharul cu apă la temperatura camerei este rece sau cald?
Creierul tău a primit de la mâinile tale un mesaj confuz despre temperatura apei din cel de-al treilea pahar. Mâna care a atins paharul cu apă caldă “ţi-a transmis” că al treilea pahar este rece, în timp ce mâna care a atins paharul cu apă rece ţi-a spus că al treilea pahar este cald. Dar ambele mâini ating acelaşi pahar. Cum este posibil?
Mesajul este confuz pentru că pielea nu percepe temperatura exactă a unui obiect. În schimb, pielea poate simţi diferenţa de temperatură a unui obiect nou în comparaţie cu temperatura obiectului cu care pielea a intrat deja în contact.
Astfel se poate explica şi de ce atunci când intri într-o piscină sau în mare ţi se pare că apa este extrem de rece la început, corpul fiind obişnuit cu temperatura mai caldă a aerului, dar treptat “devine mai caldă” după ce petreci câteva minute în apă.
Lasa un comentariu