Poţi să te pregăteşti pentru orele de geografie de la şcoală sau pur şi simplu poţi descoperi următoarele curiozităţi pentru o mai bogată cultură generală.
Află care sunt cele mai spectaculoase oceane şi mări ale lumii, ce recorduri se înregistrează aici sau cum se explică anumite fenomene care se produc în apă.
- Sarea care ar rămâne dacă apă oceanelor s-ar evapora definitiv, ar ajunge pentru a acoperi tot pământul cu un strat de 152 de metri.
- Viaţa în oceane este diferită. Plantele cresc la o adâncime care poate ajunge și la peste 100 metri. Culoare peştilor diferă, peştii care trăiesc mai la suprafaţă sunt albaştri, verzi sau mov. În zona crepusculară, care este cu 180 de metri mai jos, peştii sunt argintii sau deschişi la culoare. Sunt peşti care trăiesc şi la 3000 de metri adâncime în apele întunecate ale oceanelor și au o culoare închisă.
- Marea Roşie este sărată pentru că este înconjurată de un deşert unde temperaturile ridicate determina o evaporare mai rapidă a apei, de aceea cea mai mare cantitate de sare rămâne în apă atunci când apă se evaporă.
- Navele spaţiale Mercury, Gemini şi Apollo au aterizat în Oceanele Atlantic şi Pacific când s-au întors pe Pământ.
- Oceanul Indian este cel mai cald. Temperatura la suprafaţa apei atinge uneori 36.6 grade.
- Marea Mediterană este numită şi “incubatorul civilizației occidentale”.
- Pacific înseamnă “pacifist”. Atunci când a fost descoperit, apa oceanului era atât de calmă şi liniştită, inducând senzația de pace totală – de aici provine si denumirea acestuia.
- În Marea Moartă nu trăiește nicio vietate pentru că apa este extrem de sărată.
- Mangrovele sunt un amestec de copaci şi arbuşti care cresc pe malul mării şi în estuare. Prezintă rădăcini adventive în formă de catalige cu rol de fixare a arborelui, dar au şi rădăcini respiratorii.
- În Marea Neagră trăiește o specie de pește răpitor cunoscut sub denumirea populară de „câine de mare“ care măsoară aproximativ un metru.
- Tsunami este un cuvânt japonez care înseamnă val înalt.
- Viteza pe apă se măsoară în noduri marine. Un nod este egal cu 1.85 de kilometri/oră.
- Atunci când lipim o scoică de ureche se spune că auzim sunetul mării. De fapt, este sunetul produs de sângele din venele care se află la nivelul urechilor.
- Neptun este zeul mărilor în mitologia Romană, în timp ce în mitologia Greacă acesta purta numele de Poseidon.
- La origini, Marea Neagră avea un nivel de salinitate mult mai scăzut decât are acum. Însă un potop a rupt limba de pământ ce despărţea marea de oceanul planetar şi s-au format strâmtorile Bosfor şi Dardanele, apa foarte sărată din vechea mare Tetis au pătruns în apele Mării Negre și astfel a crescut salinitatea.
- Cea mai mare mare din lume este Marea Chinei de Sud.
- Cel mai mic ocean din lume este Oceanul Arctic, iar cel mai mare Oceanul Pacific.
Lasa un comentariu