Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Garofiţa-Pietrei Craiului (Dianthus callizonus)

Garofiţa-Pietrei Craiului (Dianthus callizonus)
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Face parte din familia Caryophyllaceae. Meşter neîntrecut în descrierea naturii, Ion Simionescu o prezintă astfel: «Petalele, răsfrânte larg, sunt de un roşu şters. Pe ele sunt trase dungi, în lung, de un roşu mai aprins, iar spre lăuntrul florii, o rotiţă de dantelă fină cu ochiuri mici, de aceeaşi culoare mai închisă. Urmează apoi un cerc alb, cu raze iarăşi roşii, iar în mijloc, un joc de verde şi de alb neîntrerupt…»

Tulpina nu este înaltă, aproximativ de 5 – 10 cm înaltime. Ea poarta la varf o singura floare cu corola de cca. 3 cm în diametru, formata din 5 petale late, la vârf dinţate, de culoare roşie-carmin, la baza cu o pata purpurie, împestriţată cu alb şi cu peri mătăsoşi, stralucitori.
Interesant este inelul din centru, purpuriu pestriţ. Pe dos, petalele sunt albe-verzui, iar frunzele, care sunt înguste şi alungite de 2 – 4 cm lungime, sunt asezate în perechi.

Acum vreo 150 de ani planta nu era cunoscută. A fost descoperită pe crestele prăpăstioase ale Pietrei Craiului, de doi botanişti transilvăneni. Apariţia ei a produs senzaţie şi nedumerire în lumea ştiinţei. La momentul respectiv, ea nu mai fusese găsită în niciun alt loc din lume, şi nici măcar pe vreuna din culmile muntoase vecine Pietrei Craiului. Pe de altă parte, această garofiţă nu seamănă cu garofiţele cunoscute. Se pare că originea ei nu este cunoscută nici astăzi.

Supravieţuirea ei în Piatra Craiului s-ar explica prin poziţia oarecum izolată a masivului. Dar şi aici se găseşte mai ales pe culmea vestică a masivului, dinspre valea Dâmboviţei, la limita dintre etajele subalpin şi alpin, ori rătăcită prin iarba ce acoperă stâncăriile din partea inferioară a zonei alpine. Aşadar, o floare rară, care se pare că ar creşte doar într-un singur loc pe planeta noastră — Piatra Craiului.

Înfloreste în luna august. Popular i se mai spune „Garoafa Craiului”. Este o planta monument al naturii si este ocrotita prin lege.

Articole interesante

6 comentarii

  1. sunt niste flori superbe te inveselesti cand te uiti la ele
  2. Stimate Anide,
    Am locuit in Campulung Muscel si am fost si sunt pasionat de Piatra Craiului. Tot timpul am crezut ca Garofita Pietrei Craiului este unica in lume. Recent am intrat pe un site frantuzesc unde am postat frumusetile acestei tari. Printre lucrurile prezentate am postat aceasta minunata floare, care asa cum credeam era unica in lume. In continuare prezint un punct de vedere al unui francez, de-altfel un om de mare caracter, referitor la faptul ca nu ne mai putem mandri cu aceasta floare pentru ca creste pe trei continente.
    anthus est un genre de plante de la famille des Caryophyllaceae. C’est le genre des œillets véritables.Ce sont des plantes herbacées, plusieurs espèces sont utilisées comme plantes ornementales. Elles sont originaires en grande partie d’Europe, d’Asie et d’Afrique du Nord. Dianthus repens vit quant à elle en zone subarctique.
    Dianthus callizonus
    3-4 po x 6 po de Roumanie et les monts des Carpates., Cette plante produit de grandes fleurs coussin rose avec un anneau central des taches rouges sur les tiges de quelques centimètres de haut. L’un des meilleurs pour la rocaille en plein soleil . Hardy à la zone 5.

    Cu stima, Ion

  3. multumim pentru informatii, sunt binevenite. Va mai asteptam!
  4. n-am vazut asemenea frumusete niciodata.
  5. Planta apartine familiei Caryophyllaceae, care la randul ei apartine ordinului Caryophyllale. Este o famile foarte numeroasa, cosmopolita, care numara 88 de genuri si peste 2000 de specii din zonele temperate. Multe dintre ele sunt plante decorative, si multe sunt foarte raspandite. Cele mai multe cresc in bazinul Mediteranei si in regiunile de granita dintre Asia si Europa. In emisfera sudica traiesc foarte putine plante din aceasta familie, remarcabila fiind Colobanthus quitensis, planta dicotiledonata cea mai sudica si una dintre cele doua specii de plante cu flori ale Antarcticii. Deci sa intelegem ce avem noi este unic nicaieri nu se regaseste aceasta varianta ,nu a suferit nici o transformare ca celelalte specii de aici unicitatea ,care nici azi nu se cunoaste cum a ajuns aici poate pozitia izolata a pietrii craiului si structura geologica
    deci …..

Lasa un comentariu