Dinozaurii au fost animalele vertebrate dominante ale ecosistemului terestru, timp de mai mult de 160 milioane ani, din Triassic (cu 230 milioane ani in urma) pana in Cretacic (acum 65 milioane ani).
Descoperirea lui Archaeopteryx in 1862 a sugerat initial o stransa legatura intre dinozauri si pasari. Cercetarile din 1970 indica faptul ca teropozii sunt cel mai probabil stramosii pasarilor. De fapt, cei mai multi paleontologi privesc pasarile ca pe singurii dinozauri supravietuitori. Pasarile impartasesc peste o suta de caracteristici anatomice cu dinozaurii teropozi, Archaeopteryx fiind primul exemplu de dinozaur care prezinta pene. Din 1990, au fost descoperiti multi alti dinozauri asemanatori dovedind stransa legatura dintre acestia si pasarile moderne. Crocodilii sunt alti urmasi ai dinozaurilor.
Cercetatorii si publicul in general, au privit jumatate din secolul 20 dinozaurii ca pe animale lipsite de inteligenta, si cu sange rece. Totusi, cercetarile au dezvaluit ca erau animale active, cu metabolism dezvoltat si deseori adaptat interactiunilor sociale.
Inca de la primele descoperiri ale fosilelor de dinozaur, scheletele acestora au devenit principala atractie a muzeelor. Dinozaurii au devenit o parte a culturii si raman populari intre copii si adulti.
Numele de dinozaur a fost folosit prima data de paleontologul englez Richard Owen. Termenul este derivat din greaca, deinos (insemnand frica, teribil, formidabil) si saura (reptila). Desi numele a fost interpretat ca referinta pentrut dinti, gheare si alte caracteristici inspaimantatoare, Owen a intentionat sa evoce marimea si grandoarea dinozaurilor.
Dinozaurii pot fi descrisi general ca reptile terestre, care au existat din Triasicul tarziu pana in Cretacicul tarziu.
Dinozaurii au fost un grup de animale extrem de variat. Peste 500 de genuri au fost identificate pana in prezent si numarul total de genuri pastrate ca fosile a fost estimat la 1,850. Unii dinozauri au fost ierbivori, altii carnivori, unii bipezi, altii patrupezi, iar altii ca Ammosaurus si Iguanodon, puteau merge si in doua si in patru picioare. Desii cunoscuti ca animale deosebit de mari, majoritatea aveau marimi asemanatoare cu cele ale omului, sau chiar mai mici. In ciuda diversitatii si dominarii lor, dinozaurii nu s-au dezvoltat in mediul acvatic sau aerian, cu exceptia pasarilor.
Dinozaurii se impart in doua mari categorii: Saurischia si Ornithischia, in functie de structura pelviana. Saurischia include teropozii (bipezi si carnivori, exceptie facand pasarile) si sauropodomorfii (caracterizati printr-un gat lung, patrupezi si ierbivori).
Evolutia dinozaurilor dupa Triasic, a urmat schimbarile vegetatiei si pozitiile continentelor. In Triasicul tarziu, continentele erau unite intr-o singura suprafata de uscat numita Pangaea. Era o fauna compusa majoritar din carnivori, coelophysoizi, si ierbivori, prosauropozi. Prosauropozii nu posedau un mecanism complex de procesare a hranei, astfel incat foloseau alte mijloace pentru a o marunti, decat prin sistemul digestiv. Cele mai comune plante erau coniferele si pteridophytele. Ornithischianii au evoluat, maruntind hrana prin miscari ale falcilor. Alta evolutie notabila a Jurasicului a fost aparitia pasarilor.
Cel mai masiv dinozaur a fost Brachiosaurus brancai. Avea o inaltime de 12 m, 22,5 m lungime si cantarea intre 30.000 si 60.000 kg. Au existat si dinozauri mai mari, dar tot ce se cunoaste despre ei se bazeaza pe un numar mic de fosile fragmentate.
Fara a include pasarile moderne, cel mai mic dinozaur avea marimea unui corb sau a unui pui. Microraptor si Parvicursor aveau amandoi sub 0,6 m lungime.
Extinctia dinozaurilor a avut loc in urma cu 65 milioane ani, la sfarsitul Cretacicului. Au supravietuit unele pasari si alte grupuri diapside precum crocodili, soparle, serpi,sphenodontianii si choristoderanii.
1 comentariu