Cea mai mare broasca este numita foarte potrivit – broasca Goliath (Conraua Goliath) din Camerun. Atinge aproape 30 cm si cantareste chiar si 3,3 kg.
Cea mai mica broasca este broasca de Aur (Psyllophryne Didactyla) din Brazilia. Aceasta creste numai pana la 9,8 mm.
Numarul de oua depuse de o broasca variaza de la 700 la 10000-12000, cu dimensiuni de 1-4 mm. Ouale au un colorit specific, negru sau cafeniu-opac la polul germinativ si alb galbui la polul vitelin. În uter, ele sunt învelite într-o membrana foarte subtire; depuse în apa, membrana se umfla, oul atingand 3-7 mm, uneori 10 mm, se prind de plantele acvatice sau pur si simplu cad pe fundul apei. Dupa cateva zile sau saptamani, în raport cu temperatura apei, embrionul se elibereaza din capsula si trece prin fazele larvare specifice.
Broastele se hranesc cu insecte, viermi, moluste. Broastele adulte sunt carnivore si mananca aproape orice este mai mic decat ele, inclusiv insecte, viermi si chiar alte broaste.
Sunt cunoscute aproape 4000 de specii de braoste, inclusiv cele raioase. variaza ca marime de la mai putin de jumatate de inch pana la aproape un picior lungime si sunt intr-un curcubeu de culori si forme.
Unele broaste sunt otravitoare. Acestea sunt de obicei mici, masurand mai putin de un centimetru.Limba lunga, lipicioasa a unei broaste este prinsa in partea din fata a gurii, si, ca o semnatura, broasca poate sa-si arunce limba in afara pentru a-si captura prada cu o viteza remarcabila.
Curiozitati despre broastele testoase
Broasca testoasa are o rezistenta formidabila la foame, ce poate ajunge pana la 400 de zile.In anul 1961 in Desertul Gobi a fost descoperit scheletul unei broaste testoase de dimensiuni uriase. Acesta a apartinut speciei Ankylozaur si atingea 2 m inaltime si 5 m lungime, considerent pentru care geologii au denumit-o „tancul catarator”.
Pe coasta Cubei a fost gasita in anul 1937 o broasca testoasa gigant, cu o lungime de 4 m si in varsta de peste 500 de ani, ceea ce presupune ca traia inca de pe vremea cand Columb a descoperit America.
Chiar daca au suferit amputari grave, broastele testoase pot trai luni de zile. Astfel, naturalistul italian Redi, a scos creierul unei broaste testoase si cu toate acestea, ea s-a miscat in spatiul destinat timp de inca 6 luni.
O specie care traieste in Madagascar depune in timpul reproducerii 80-180 oua, din care bastinasii pregatesc un ulei comestibil de foarte buna calitate.
Creierul broastei testoase este mic si putin evoluat, in schimb organele de simt, cum sunt: vazul si mirosul, sunt deosebit de fine, fiind capabile sa sesizeze imediat variatiile de lumina foarte putin diferentiate, precum si urmele foarte slabe de mirosuri.
1 comentariu