Pentru a supraviețui temperaturilor extreme și condițiilor de trai destul de grele pe timp de iarnă, multe animale și-au dezvoltat anumite comportamente pentru a se adapta acestei perioade din an. Iată câteva curiozități despre felul în care trăiesc și se comportă viețuitoarele pe timp de iarnă.
- Migrația este un efect destul de des întâlnit în rândul animalelor, în special al păsărilor, în timpul iernii. Totuși, cele mai multe specii de păsări nu migrează pe perioada iernii. De asemenea, anumite specii de fluturi pleacă în țările calde în timpul iernii.
- Hibernarea este o stare de activitate metabolică redusă pe perioada iernii. Anumite animale “dorm” în perioada iernii și ies din vizuinile lor abia în momentul în care vremea se încălzește. Printre acestea se numără: popândăii, broaștele, șerpii și liliecii.
- Unele animale își fac provizii de mâncare peste iarnă, însă nu intră apoi la hibernare definitiv. Printre animalele care se comportă în acest fel se numără veverițele, castorii, sconcșii, bursucii și ratonii.
- Rezistența se observă atunci când un animal face față iernii, dar trece prin anumite schimbări, cum ar fi schimbarea culorii blănii sau a musculaturii. Culoarea blănii sau a penelor se schimbă în alb, pentru a se confunda cu culoarea zăpezii, iar apoi revine la culoarea naturală în restul anului.
- Anumitor mamifere cu blană, le mai crește un strat gros de blană pe perioada iernii. Acesta ajută la o mai bună retenție a căldurii. Imediat ce sezonul rece a trecut, haina groasă de blană dispare pentru a permite apoi corpului să se răcorească mai ușor, când este cald.
- Zăpada afectează de asemenea modul în care animalele se comportă. Sunt animale care profită de proprietățile izolatoare ale zăpezii și se ascund în ea. Printre animalele care trăiesc de obicei sub stratul de zăpadă se numără șoarecii.
Lasa un comentariu