Mirificul Orient a reprezentat visul multor navigatori care îşi doreau glorie, bogăţie sau aventură. Deşi a fost un mare călător, despre viaţa lui Marco Polo nu se ştiu foarte multe lucruri.
S-a născut la Veneţia în anul 1254, într-o familie de negustori bogaţi. Se spune că era un bărbat frumos, bun comerciant, având un spirit de observaţie deosebit. Tatăl şi unchiul său, negustori bogaţi, făcuseră o călătorie în Asia. În următoarea călătorie il iau si pe foarte tânărul Marco. Au ajuns în China (care era sub stăpânire mongolă) în anul 1275, când Marco Polo abia împlinise 21 de ani. A stat la curtea marelui han Kublai sau Kubilai timp de 17 ani.
A fost fascinat de China, despre care ne-a lăsat numeroase descrieri. A cunoscut direct sau din povestirile altora deşertul Gobi, fluviul Huanghe, regiunea Pekinului, Tibetul, Siberia şi chiar îndepărtatul Ocean Arctic. A auzit şi de o insulă cu palate acoperite de aur, Zipangu (Japonia de astăzi ), dar nu a ajuns până acolo.
Deşi ocupa funcţii importante, dorul de oraşul gondolelor si de ţară a fost mai mare, aşa că în anul 1292 se întoarce, încărcat de comori dar şi de mesaje de la han pentru papă, regele Franţei, regele Angliei şi alţi regi. Drumul de întoarcere a fost prin Pacific, Oceanul Indian, Peninsula Arabică, Constantinopol, apoi prin Mediterana, spre Veneţia.
Curând după întoarcerea lui, între cetăţile rivale Veneţia şi Genova izbucneşte un război. Marco Polo participă la acest război fiind comandantul unei nave, dar este rănit, luat prizonier şi trimis într-o închisoare din Genova. Aici leagă o strânsă prietenie cu un alt deţinut, căruia îi povesteşte fascinanta sa viaţă. Acesta, impresionat de cele aflate, scrie, cuvant cu cuvânt ce îi povestea ilustrul călător şi astfel apare cartea intitulată Cartea minunilor sau Cartea descrierii ţărilor lumii, care a avut un impact puternic asupra europenilor, schimbându-le acestora imaginea despre lume. Europenii şi-au dorit şi mai mult să cunoasă lumea, iar după descrierile lui Marco Polo s-au desenat hărţi. Se pare că această carte l-a influenţat şi pe Cristofor Columb în luarea unor decizii. Mulţi scriitori au folosit în cărţile lor referitoare la lumi indepărtate descrierile lui Marco Polo.
A fost însoţit de 14 corăbii încărcate cu bogăţii şi de 600 de oameni, pentru că a avut şi sarcina să o conducă pe fiica unui rege mongol la soţul ei, în Persia. A cunoscut Sumatra dar şi insula pietrelor preţioase, Ceylon. După o absenţă aşa mare, nimeni nu l-a mai recunoscut la Veneţia, dar ulterior a fost repus în drepturi.
In 1299 genovezii l-au eliberat, Marco Polo se întoarce la Veneţia şi apelează la talentul său de comerciant. Îşi reface viaţa, se căsătoreşte şi are trei fete. El moare în 1323 dar şirul marilor descoperiri abia începuse.
Super referatul
e chiar interesant
e chiar interesant
Tare!!!
Chiar ma ajutat!