”Cuminţenia pământului” este una dintre cele mai importante opere ale lui Constantin Brâncuşi şi este considerată emblema “primelor sculpturi moderne din lume”.
În ultima perioadă s-a vorbit mult despre ”Cuminţenia pământului” deoarece România face eforturi pentru a achiziţiona celebra statuie care acum este proprietatea moştenitorilor arhitectului Gheorghe Romascu, cel care a cumpărat opera de artă de la Constantin Brâncuşi în anul 1911.
Iată şi alte lucruri interesante despre ”Cuminţenia pământului” :
- ”Cuminţenia pământului” a fost realizată de Constantin Brâncuşi în anul 1907.
- Alături de “Sărutul” şi “Rugăciunea”, marchează cea mai apreciată perioada de creaţie a artistului.
- Statuia este realizată din calcar crinoidal prin tehnică cioplirii.
- “Cuminţenia pământului” prezintă o femeie concentrată asupra ei însăşi, figura ei degajând un mister care o transformă într-un portret universal, sugerând o filosofie a lui Brâncuşi anterioară creştinismului.
- Statuia degajă un sentiment de ataşament faţă de pământul mamă.
- “Cuminţenia pământului” a fost expusă iniţial în 1910 la Muzeul Naţional de Artă al României, stârnind reacţii contradictorii, dar în cele din urmă a fost acceptată.
Brâncuși spunea despre opera de artă: “«Cuminţenia pământului»… A fost încercarea mea de a da de fundul oceanului, cu degetul arătător (încercarea de a atinge vechimea, arhaicul). Căci mi-a fost prea mare spaima când i-am ridicat vălul… Femeia nu trebuie niciodată dezvăluită… Isis trebuie să rămână acoperită sub cel puţin unul din cele şapte văluri ale frumuseţii sale, cel al misterului – care îi oferă şi preţuirea şi nemurirea. «Cuminţenia pământului» a fost, pentru mine, ceea ce este cu mult mai adânc femeia – dincolo de psihologia dumneavoastră!”
Lasa un comentariu