Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Lucruri amuzante despre măsurători

Lucruri amuzante despre măsurători
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Cu toții suntem învățați să măsurăm cu ceva cu rigla sau metrul dar de fapt nu este peste tot la fel și nici nu a fost asta mereu unitatea de măsură în țara noastră.

Iată câteva lucruri interesante, unele chiar amuzante despre unitățile de măsură ale distanțelor:
În trecut pe teritoriul țării noastre oamenii măsurau terenul sau distanțele cu anumite părți ale corpului lor. De exemplu exista măsura ”lat de palmă” care era cam cât jumătate din palma unui adult, vorbeau de un ”cot” care era cam de 60 cm și de pași (un pas mare= 6 palme, un pas mi = 4 palme). Poate în unele zone mama ori bunica îți mai spun încă să pui lapte sau altceva cam de un ”deget”.
Se  mai folosește și astăzi în unele locuri unitatea de măsură ”inch” = 2.54cm, cam cât 3 unghii așezate una lângă alta.

Apoi se mai utilizau anumite obiecte: ”funie”, prăjină” etc și a rămas denumirile lor pentru măsurători. Probabil îți e familiară expresia: ” se vede de la o poștă”. Află că poșta chiar era o unitate de măsură și la noi și în alte țări și măsura între 8 și 20 km, în funție de regiune.

Englezii folosesc și astăzi o veche unitate de măsură numită Yard, cam 0.914m. Ceea ce probabil nu știai este că aceasta e o măsură ”regală”, și reprezenta distanța dintre vârful nasului și degetul mare al regelui lor Henri I. Bine că nu au schimbat unitățile de măsură la fiecare rege pe care l-au avut.

Un Mickey este cea mai mică unitate de distanță ce poate fi parcursă de mouse-ului computerului. Este numită după personajul de desene animate Mickey Mouse al lui Walt Disney. Mișcarea mouse-ului este raportată la Mickey orizontali și verticali.

Desigur că sunt implicate și animale:
O lungime de cal– Caii sunt folosiți pentru a măsura distanțele în cursele de cai – o lungime de cal este de aproximativ 2 metri .
Mai există o măsură amuzantă numită Sheppey. Este aproximativ 1,4 km, definită ca fiind cea mai apropiată distanță la care oile rămân pitorești.  Este numit după Insula Sheppey din Marea Britanie.

Istoria metrului și mai multe lucruri interesante puteți afla în video de mai jos:

Articole interesante

Lasa un comentariu