Era odată o lume a figurilor și ființelor 2D, plane. Și s-a dus vestea că este un loc foarte frumos, unde toți sunt fericiți și au de toate.
Un cub (care nu este 2D deloc, este 3D), a devenit curios. Și într-o zi s-a dus în vizită în lumea 2D ca să vadă cum este acolo. A intrat pe o stradă principală. Se uita mirat la căsuțele subțiri, la copiii romburi, bunicuțele dreptunghiuri, mamele cerculețe, tăticii triunghiuri.
– O, spuse el, dar nu-i poți vedea decât din față și din spate. Aproape nu-i zărești deloc de pe lateral!
Nu după mult timp l-au observat și ei și mirarea lor a fost și mai mare:
– Uite un pătrat, a spus un copil romb.
– Ba nu, a zis un altul, sunt două pătrate lipite.
-Nu sunt doar două, copii, le-a spus învățătoarea trapez, oprită și ea pe stradă să vadă noutatea. Dacă numărați bine sunt chiar 4 pătrate lipute unul de altul. Ce caraghios, nu am mai văzut niciodată așa ceva, trebuie să fie defect.
Cubul sări să se apere:
-Nu sunt deloc defect. Și nici pătrat nu sunt. Sunt un cub. Și spre diferență de voi, eu sunt 3D, am mai multe fețe, 6 în total, 12 muchii egale, 8 colțuri… Laturile mele sunt egale dar am înălțime, lățime și grosime.
-Minți, sări un pici triunghi. Ești un pătrat! Toată lumea știe cum arată un pătrat!
-Este adevărat că am fețele pătrate dar… încercă cubul.
-Da, minte, spuse o mătușă dreptunghi. Eu un pătrat văd.
-Și noi tot pătrat vedem de la noi au sărit și voci dintr-un grup de curioși din stânga.
-Nu există nimic numit ”cub”! sări și un romb mai gras.
Vocea cubului nu s-a mai putut auzi deloc în vacarmul din strada figurilor 2D. De teamă să nu cumva să sară să îl și bată, s-a retras ușor cu spatele și apoi a luat-o la fugă înapoi în lumea lui.
Morala:
Dacă cineva nu este ca tine, nu înseamnă și că e ceva greșit cu el sau că trebuie insultat, batjocorit, îndepărtat din lumea ta. Modul cum privești tu lucrurile poate fi greșit. De asemenea, chiar dacă mai mulți din jur au o anumită părere, nu trebuie să te iei după iei. Fă mai bine un pas înapoi, privește cu atenție din toate direcțiile persoana sau situația respectivă și s-ar putea să vezi și altceva decât ”turma”.
Lasa un comentariu