Cuza-Vodă obişnuia adesea să se îmbrace ca un om de rând şi să se amestece prin norod. Dorea să afle el însuşi cum trăiesc cei mulţi. Aşa, într-o zi, şi-a pus căciulă şi suman ţărănesc, a luat două putini cu lapte acru şi s-a dus în târg la Galaţi. Pasămite, aflase măria-sa că unii negustori nu foloseau ocaua cea mare, aşa cum hotărâse o lege din acea vreme, şi căreia poporul îi spunea «ocaua lui Cuza». A căutat, deci, «ţăranul» să vândă laptele la un băcan, despre care se spunea că n-ar fi tocmai-tocmai cinstit şi că vinde cu «ocaua mică”, iar nimeni nu-l putea prinde cu înşelăciunea.
– Jupâne negustor, nu-ţi iau bani, s-a tocmit «ţăranul» ci ne învoim ca la şase ocale de lapte să-mi dai o oca de untdelemn.
– Bine, a primit negustorul, clipind şmecher din ochi.
A luat de pe tejghea ocaua mare, «ocaua lui Cuza», şi-a măsurat laptele: douăzeci şi patru de ocale. A socotit că trebuie să plătească,în schimb,patru ocale de untdelemn.
– Caută să-mi masori drept, cu aceeaşi oca, a stăruit «ţăranul».
Nu se poate, că-i plină de lapte. Îţi măsor cu asta! Şi a scos de sub tejghea altă oca.
– Păi, ocaua asta-i mai mică, a zis «ţăranul».
Ce te pricepi tu, nepricopsitule! Ocaua-i oca şi gata!
Atunci, «ţăranul» a scos căciula din cap, a lepădat sumanul şi s-a arătat în tunica albastră, cu epoleţi auriţi, ca un domnitor. Neguţătorul a înlemnit. De multă uimire a scăpat ocaua din mână.
– Ei, negustorule, mai zici şi-acum că nu te-am prins cu ocaua mică?
– Nu mai zic, măria-ta!… Iertare… milă prea bunule.
Cuza-Vodă a poruncit să-i lege de gât cele două ocale şi să-l poarte pe uliţi, să afle lumea că a căutat să înşele cumpărătorii.
-Să ridice ocalele pe rând, să le arate lumii şi să spună tare cu care va vinde şi cu care n-are să mai vândă de-aici încolo.
Străjuit de slujitori domneşti, neguţătorul mergea pe uliţi, ridica ocaua mică şi striga cât îi ţinea gura:
– Cu asta, nu!
Apoi, ridica ocaua mare şi striga şi mai tare:
– Cu asta, da!
Şi aşa l-au plimbat slujitorii domneşti prin tot târgul: «Cu asta, nu!»… «Cu asta, da!»… Şi i-a fost de ajuns această plimbare ca să se facă om cinstit.
Într-un fel a fost fain într-un fel nu
frumooooooooooooooossssssssssssssss
a fost ffffffffrrrrrrruuuuuuummmmmmooooooossss!!!!!!!!!!!!!!!si iiiinnnnnttttteeeeeerrrrrreeeeeesssssaaaaannnnnntttt!!!!!!!!!! asa ii trebuie nnnnnnneeeeelllleeeeeggggiiiiiuuuuuiiiiittttttuuuuullllllluuuuuiiiiiii!!!!!!!!!!!
Nu mai face asta! E enervant. Cu frumosssssaa tău.nu ai vrea sa îți zic și eu fiecare litere cu o suta de de litere dintr- un cuvânt? Scrie și tu cum trebuie:
Fato😳🤬
Glumesc glumesc😁
Doar ma gândeam cum vei reacționa când vei citi primul mesaj iar apoi cand îți zic eu ca glumesc😀
simona ai mare dreptate
de ar fi si in ziua de azi un Alexandru Ioan Cuza
Daca era mai lunga era mai palpitanta!
‘Lol”
Comentariul tau
aceasta povestire populara iti imbogateste cultura generala !
Adevarat
Foarte frumos!🌈❤️
Aceasta povestire o stiam dar m-am bucurat ca am recitit-o. Lorenna insa ai mari probleme cu gramatica. Sper sa te corectezi.
nasol nasol
A fost foarte frumoasa si trebuie sa intelegem si noi ceva din asta.
Mia placut povestioara.
🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂
si mie.Mai ales cand a primit hotul ala pedeapsa.A meritat-o.Si inca ceva,2018?
Mi-a plăcut,în plus îl aveam ca temă la Istorie😅😅😅