Răspunde la următoarele întrebări şi testează-ţi cunoştinţele despre istoria românilor.
- Din perioada anilor 940-965 datează prima menţiune documentară privind o aşezare medievală orăşenească pe teritoriul Moldovei, sub numele de Maurokastron (cetatea antică Greco-romană Tyras). Care este numele românesc al acestei cetăţi?
- Prima menţiune despre românii din nordul Dunării într-o lucrare de istorie universală, intitulată “Podoaba istoriilor” (scrisă între anii 1049-1054), atestă existența pe o parte a teritoriului actual românesc a unei populaţii creştine deosebită de slavi şi maghiari. Cine este autorul acestei lucrări?
- În “Geographia” sa, scrisă pe la mijlocul secolului al XIII-lea, un doctor armean semnalează prezenţa românilor în nordul Dunării. Cine este autorul acestei lucrări?
- În secolul al XIII-lea se construieşte pe Dunăre o puternică cetate de piatră, dezvoltându-se aici şi un centru religios ilustrat prin mai multe biserici, de care sunt legate începuturile arhitecturii medievale din Ţara Românească. Cum se numeşte azi locul respectivei cetăţi?
- În secolul al XIV-lea a avut loc lupta de la Posada, în care oastea ungară ce se retrăgea spre Transilvania a fost înfrântă de oastea lui Basarab I, care a provocat grele pierderi invadatorilor; însăşi viaţa regelui agresor – Carol Robert – a fost în primejdie. Victoria de la Posada a marcat independenţa Ţării Româneşti! În ce an a avut loc această vestită bătălie?
Răspunsuri
1. Cetatea Albă;
2. Geograful persan Gardizi;
3. Vardan;
4. Drobeta –Turnu Severin;
5. 9-12 noiembrie 1330.
Lasa un comentariu