Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Citate și versuri pentru Ziua Națională a României

Citate și versuri pentru Ziua Națională a României
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Unirea de la 1 decembrie 1918 este sărbătorită în fiecare an ca Ziua Naţională a României, începând cu anul 1990.

Marea Unire din 1918 este una dintre cele mai importante file ale istoriei româneşti. Prin Adunarea de la Alba Iulia de la 1 decembrie 1918 s-a făcut unirea provinciilor Basarabia,Bucovina,Transilvania, Banat, Crişana, Maramureş şi Satmar cu Regatul României. Astfel se desăvârşea Marea Unire şi lua naştere România Mare.

Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia a fost descrisă în multe dintre publicaţiile vremii, precum şi în operele marilor cărturari, poeţi sau gânditori români.

Iată câteva versuri şi citate despre România, speciale pentru Ziua Națională!

“Eu din români îmi trag sorgintea./C-o sfântă dragoste-i iubesc/ şi pentru tot ce-i românesc,/ oricând, şi braţele şi mintea/ şi sufletul mi le jertfesc.” – (Sunt român de Bogdan Petriceicu Hașdeu)

“Mai presus de tihna noastră stă datoria sfântă de a apăra fiinţa şi neatârnarea ţării noastre.” – Ştefan cel Mare

“Unicul dor al vieţii mele e să-mi văd naţiunea mea fericită, pentru care după puteri am şi lucrat până acuma.” – Avram Iancu

“Urmaşilor mei Văcăreşti!/ Las vouă moştenire:/ Creşterea limbei româneşti/ Și-a patriei cinstire. ” – (Testament literar de Ienăchiţă Văcărescu)

“Moldova, Transilvania şi Muntenia nu există pe faţă pământului. Există o singură Românie: există un singur corp şi un singur suflet, în care toţi nervii şi toate suspinele vibrează unul către altul.” — Bogdan Petriceicu Hașdeu

“Limba noastră-i o comoară/ În adâncuri înfundată/ Un şirag de piatră rară/ Pe moşie revărsată./ Limba noastră-i foc, ce arde/ Într-un neam, ce fără veste/ S-a trezit din somn de moarte,/ Ca viteazul din poveste./ Limba noastră-i numai cântec,/ Doina dorurilor noastre,/ Roi de fulgere, ce spintec/ Nouri negri, zări albastre./ Limba noastră-i graiul pânii,/ Când de vânt se mişcă vara;/ În rostirea ei, bătrânii/ Cu sudori sfinţit-au ţară”. – (Limba noastră de Alexe Mateevici)

“Patria este norodul, nu tagma jefuitorilor.” – Tudor Vladimirescu

“Îmi iubesc pământul natal, nu pot stă nicăieri, printre străini, mai mult de două luni, paşii mei pornesc singuri înapoi spre ţară mea de care mi-e dor, mi-e dor.” – George Enescu

“Avem o mândră ţară / Prin timpi de jale-amară/ Strămoşii se luptară/ S-o scape de stăpâni./ Azi singur noi, românii/ Suntem în ea stăpânii,/ Sus inima, români!” – (Sus inima de George Coşbuc)

“N-aş schimbă săraca Moldova nici pentru întâiul tron din lume.” – Mihail Kogălniceanu

Articole interesante

Lasa un comentariu