Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Cele mai frumoase citate din ”Amintiri din copilărie”

Cele mai frumoase citate din ”Amintiri din copilărie”
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

”Amintiri din copilărie”, romanul autobiografic al lui Ion Creangă, este de departe una dintre cele mai îndrăgite opere ale literaturii române. Din păţaniile pe care Nică le narează în romanul “Amintiri din copilărie”,  sunt multe zicale şi pasaje care ne rămân întipărite în minte. Iată câteva dintre cele mai cunoscute citate din opera ”Amintiri din copilărie” de Ion Creangă.

“Nu ştiu alţi cum sunt, dar eu, când mă gândesc la locul naşterii mele, la casa părintească din Humuleşti, la stâlpul hornului unde lega mama o şfară cu motocei la capăt, de crăpau maţele jucându-se cu ei, la prichiciul vetrei cel humuit, de care mă ţineam când începusem a merge copăcel, la cuptiorul pe care mă ascundeam, când ne jucăm noi, băieţii, de-a mijoarca, şi la alte jocuri şi jucării pline de hazul şi farmecul copilăresc, parcă-mi saltă şi acum inima de bucurie!”

“Hai mai bine despre copilărie să povestim, căci ea este veselă şi nevinovată şi drept vorbind, acesta-i adevărul.”

“Dacă toată lumea ar învăța carte, n-ar mai avea cine să ne tragă ciuboţele?”

“Şi eu eram vesel ca vremea cea mai bună şi şturlubatic şi copilăros că vântul în tulburea sa.”

“Şi când învăţăm eu la şcoală, mama învăţa cu mine acasă şi citea acum la ceaslov, la psaltire şi Alexandria mai bine decât mine, şi se bucura grozav când vedea că mă trag la carte.”

“Ce-i pasă copilului când mama şi tata se gândesc la neajunsurile vieţii, la ce poate să le aducă ziua de mâine, sau că-i frământă alte gânduri pline de îngrijire. Copilul, încălecat pe băţul său, gândeşte că se află călare pe un cal dintre cei mai straşnici, pe care aleargă cu voie-bună, şi-l bate cu biciul, şi-l struneşte cu tot dinadinsu, şi răcneşte la el din toată inima, de-ţi ie auzul; şi de cade jos, crede că l-a trântit calul, şi pe băț îşi descarcă mania în toată puterea cuvântului… Aşa eram eu la vârsta cea fericită şi aşa cred că au fost toţi copiii, de când îi lumea şi pământul, măcar să zică cine ce-a zice.”

„Ieşi copile cu părul bălai afară şi râde la soare, doar s-a îndreptat vremea! Şi vremea se îndrepta după râsul meu.”

Articole interesante

1 comentariu

  1. Domnita, deja se stie de ani buni si se accepta ideea ca Amintiri din copilarie NU ESTE roman autobiografic si ca personajul e NICA si nu autorul, cum au vehiculat unii candva. Mai cititi.

Lasa un comentariu