Jocurile pe hârtie sunt pentru momentele petrecute în casă sau pentru pauzele de la şcoală. Există numeroase jocuri care se pot juca doar cu un creion şi o hârtie şi cele mai multe dintre ele sunt extrem de utile pentru că dezvoltă logica şi capacitatea de concentrare ale copiilor. În plus, jocurile pe hârtie sunt o metodă foarte bună de relaxare, chiar dacă uneori pot deveni solicitante.
“Punctele” este un joc pentru care ai nevoie de o foaie de hârtie, un creion şi cel puţin încă un partener de joacă. “Punctele” se joacă în minimum doi, dar devine cu atât mai antrenant şi amuzant cu cât sunt mai mulţi cei care doresc să între în joc.
Dacă sunt mai mulţi cei care doresc să joace, atunci grila poate fi mult mai mare, pentru ca jocul să nu se termine prea repede. Chiar şi atunci când este jucat doar de doi jucători, grila poate avea alte dimenisiuni.
Dacă vreţi să transformaţi jocul într-o adevărată competiţie în care fiecare se implică şi face tot posibilul să câştige, atunci puteţi creşte gradul de dificultate mărind numărul punctelor şi al rândurilor din grilă.
“Punctele” este o grilă în care punctele devin linii şi liniile se transformă în pătrate. Jucătorul care are în final cele mai multe pătrate câştigă jocul.
Cum se joacă “Punctele”
Pe o coală de hârtie desenează rânduri de puncte la o distanţă aproximativă de 1.30 cm, într-o grilă de 10 pe 10 coloane.
Pe rând, fiecare jucător leagă două puncte unul de altul desenând o linie între ele. Linia care leagă cele două puncte poate fi verticală sau orizontală, în funcţie de dorinţa jucătorului, însă trebuie făcută doar o singură mişcare o dată. După ce jucătorii trasează linii verticale sau orizontale pentru a uni punctele, grila începe să se umple cu aceste linii, unele unite între ele, altele nu. (vezi foto dreapta)
Jucătorii trebuie să urmărească acele oportunităţi care le dau voie să formeze un pătrat – adică să traseze cea de-a patra linie care închide pătratul. Atunci când reuşesc să formeze pătratul, jucătorul scrie în mijocul acestuia iniţiala numelui său. După ce trasează ultima linie care închide un pătrat, jucătorul are dreptul să mai facă o mişcare, respectiv să mai traseze o linie.
Jocul se desfăşoară până când toate punctele se transformă în linii care la rândul lor devin pătrate. Jucătorul care are cele mai multe pătrate cu numele lui este cel care câştigă jocul.
În funcţie de dispoziţie, timp şi numărul jucătorilor, grilă poate avea orice dimensiune, nu este o regulă să aibă 10×10.
De asemenea, jocul “Punctele” se poate juca şi altfel nu doar pe grile pătrate. De exemplu, se poate face o grilă triunghiulară sau hexagonală în care jucătorii trebuie să unească punctele prin linii care devin triunghiuri sau hexagoane.
Lasa un comentariu