Pentru elevii din învăţământul primar urmează o săptămâna de vacanţă, de care pot profita pentru a face, împreună cu părinţii o excursie pentru a vizita câteva dintre cele mai frumoase castele din România.
Pentru cei care nu pot pleca acum într-o vacanță, aceste obiective merită reținute pentru prima ocazie.
Fascinaţia copiilor faţă de această lume va fi pe deplin împlinită după un astfel de tur. Puteţi profita de ocazie pentru a le povesti despre personaje importante din istoria României şi despre evenimente din trecut de care sunt legate obiectivele turistice pe care le vizitaţi.
Iată câteva dintre cele mai frumoase castele din ţara noastră de care cei mici vor fi cu siguranţă impresionaţi.
Castelul Cantacuzino
Impunătorul Castel Cantacuzino se află la Buşteni şi impresionează prin arhitectura sa şi diversitatea elementelor ce-l compun. Castelul se află pe o suprafaţă de peste 3000 m, este format din patru corpuri şi este înconjurat de un parc în care se află o grotă, câteva cascade şi fântâni arteziene.
În sala de primire a castelului poate fi văzută o colecţie de heraldică, unică în România, reprezentând blazoanele familiilor de boieri care au avut legătură cu familia Cantacuzino, cea care a fost până în 1948 proprietara acestui superb castel. Castelul a funcţionat o perioada că sanatoriu, iar din 2010 a reintrat în circuitul turistic.
Castelul Peleş
Castelul Peleş se află în Sinaia şi este considerat unul dintre cele mai frumoase din Europa. Peleşul are 170 de încăperi, dar doar 10 dintre ele se pot vizita. Dacă ajungeţi la Peleş nu trebuie să rataţi Sala Maură, Salonul Florentin, Sala Coloanelor sau Sala Armelor. În castel se află mai multe colecţii valoroase de artă.
Castelul Peleş a fost iniţial construit pentru a servi ca reşedinţa de vară a regelui Carol I. Apoi, frumosul castel din Sinaia a fost folosit pentru găzduirea delegaţiilor oficiale sau pentru organizarea unor evenimente speciale la nivel înalt. În 1990 Castelul Peleş a fost retrocedat regelui Mihai, dar a rămas în circuitul turistic şi poate fi vizitat în continuare.
Castelul Corvinilor (Huniazilor), Hunedoara
Castelul Corvinilor este un alt obiectiv turistic valoros ce merită vizitat. Castelul este construit în stil gotic şi a trecut prin ample procese de restaurare de-a lungul timpului.
Castelul Corvinilor se întinde pe o suprafaţă de 7000 de mp şi are 42 de încăperi. În muzeul castelului se pot admira colecţii numismatice, etnografice şi de tehnică militară. Accesul în castel se face pe un pod de lemn, susţinut de patru piloni de piatră.
Castelul Banffy, loc. Bonţida (jud Cluj)
Castelul Banffy din Bonţida se află înconjurat de apă şi munţi împăduriţi şi şi-a căpătat pe bună dreptate numele de “Versailles-ul Transilvaniei”. O vizită la castelul Banffy se poate transforma într-o veritabilă lecţie de istorie impresionantă, datorită poveştii ce stă în spatele acestei superbe construcţii.
Castelul a fost reşedinţa multor generaţii din familia Banffy până în 1944 când cei care locuiau la acel moment au fost scoşi afară de trupele germane care au transformat castelul în spital militar.
Crezând că ultimul proprietar al castelului, baronul Bannfy Miklos a pus la cale în mare taină o înţelegere cu Ungaria pentru ca România să întoarcă armele împotriva Germaniei, trupele nemţeşti au incediat castelul înainte să părăsească ţară. Restaurarea castelului a început în 1999 , lucrările făcându-se sub patronajul Prinţului Charles.
Castelul Bran
Prima menţiune a castelului Bran în cărțile de istorie este în anul 1211. Celebrul castel din localitatea cu acelaşi nume din judeţul Braşov fascinează însă datorită nenumăratelor poveşti legate de contele Dracula, adevăratul locatar al acestui castel superb ascuns printre munţi.
Din păcate, castelul a intrat într-o stare continuu de degradare şi a fost închis publicului în perioada 1987 – 1993. A fost apoi retrocedat şi, în prezent, aparţine lui Dominic de Habsburg.
Castelul Sturdza, sat Miclăușeni (jud. Iaşi)
Zona Modovei adăposteşte de asemenea adevărate comori, iar una dintre ele este Castelul Sturdza din satul Miclăușeni. Castelul a trecut de-a lungul timpului prin numeroase momente, care l-au încărcat de istorie şi valoare. Restaurările acestui castel au durat 10 ani, iar din 2014 a fost redeschis circuitului turistic.
Castelul a fost construit de George şi Maria Sturdza pe amplasamentul unui vechi conac în perioada Primului Război Mondial.
Lasa un comentariu