În figura alăturată este reprezentat schematic un siloz format dintr-o prisma triunghiulară regulată. Dacă AB = 18, AA ‘ = 24, calculati sinusul unghiului format de dreptele AC ‘ şi BA ‘.
Multumesc anticipat!
Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.
Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.
Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.
V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.
Motivul pentru care raportezi utilizatorul.
Buna ziua
Daca am inteles eu bine figura dreapta AC’ este continuta in planul ACA’C’ iar dreapta BA’ este continuta in planul ABA’B’.
parerea mea este ca unghiul dintre dreptele AC’ si BA’ este unghiul dintre planele ACA’C’ si ABA’B’ care le contine adica 60 grade.
Deci sinusul cerut este egal cu
Prelungeste latura AB,spre A ,pina in D asa ca AD=AB . Du apoiDD’=//AA’>Du diagonalaAD’care este =//BA’ Unghiul cerut este egalcu unghiul C’AD’Cum AC’=AD’=30 si CD=//C’D’=18√3.Conf.teoremei cosinusului C’D’^2=AC’^2+AD’^2-2.AC’.AD’cos(<D’AC’)->cos(<D’AC’)=0,46 si sin(<C’AD’)=0,888 Intebari?
Buna seara
Da domnul DD are dreptate.
Corectez:pentru a masura un unghi dintre doua drepte necoplanare trebuie sa cautam doua drepte care sa fie concurente si din care cel putin o dreapta trebuie sa fie paralela cu o dreapta din problema ,cealalta dreapta pe care o alegem putand fi paralela sau confundata cu cealalta dreapta a problemei.
Aceasta exprimare cred ca este mai corecta.
Imi cer scuze pentru confuzie.
Multumesc si domnului Gigelmarga pentru observatie.
Cred ca o alta varianta de formarea triunghiului care cuprinde unghiul cautat si deci direct aflarea sinusului este si urmatoarea:se completeaza baza prismei pentru a deveni prisma patrulatera regulata cu baza ABCD.In acest fel fetele ABA’B’ si CDC’D’ sunt plane paralele cu diagonalele A’B si CD’ de asemeni paralele.
Se desfasoara apoi prisma in lateral dupa muchia CC’ formandu-se dreptunghiurile CC’EE’ etc.Diagonala CE’ este paralela cu diagonala AC’ si s-a format triunghiul D’CE’ cu laturile CD’=CE’=30 cm si D’E’ egala cu
Triunghiul CD’E’ este isoscel deci CH este si inaltime si mediana si o determinam din triunghiul CHE’ cu teorema lui Pitagora.
Pe de alta parte .De aici rezulta direct valoarea sinusului egal cu 0,888 aproximat prin adaus.