Sa se demonstreze ca urmatoarele siruri sunt nemarginite:
a) (an) : an= n2 /(n+1)
b) (bn) : (bn) = (-1)n * n
Am vazut undeva inceputa o rezolvare prin metoda reducerii la absurd :
Va rog sa vedeti fisierul atasat,mai exact,exercitiul 2. Nu inteleg de unde a aparut relatia n= + 2 la punctul a) .Deasemenea nu inteleg de unde vine relatia n=[M] + 2 la punctul b) .
Multumesc mult!
Salut,
Sunt valori concrete alese de rezolvitor, pentru a demonstra că există valori mai mari decât cele presupuse iniţial că ar fi limitele superioare, sau inferioare ale şirului.
Metoda demonstrării că un şir este nemărginit se bazează presupunerea că ar exista un număr M care este marginea superioară/inferioară a şirului. Dacă din demonstraţie (care este atent făcută, adică unele valori sunt foarte atent alese) va rezulta că există o valoare a şirului mai mare, sau mai mică decât acel M presupus a fi limita superioară/inferioară a şirului, atunci cu siguranţă şirul este nemărginit.
Un exemplu simplu: dacă presupui că M este limita superioară, DATĂ a unui şir (deci este limitat superior) şi din expresia şirului găseşti că şirul este mai mic decât 2M (de exemplu), atunci este evident că M nu este limita superioară a şirului, pentru că există valori ale şirului mai mari decât M, dar mai mici decât 2M, deci peste acea limită M presupusă iniţial. Cum M este arbitrar ales, este evident că şirul este nemărginit.
Sper să te fi ajutat.
Green eyes.
Multumesc mult!
Dar nu inteleg un lucru…
Nu inteleg de ce a scris n=[M] +2 ? De unde vine aceasta relatie si de ce e pus [M] +2 si nu [M] +1 sau altele?