1. Sa se calculeze:
2. Se considera functia f:R->R ,astfel incat:
a).Sa se studieze faca f are limita in x=0;
b) Sa se determine a,b din R pt care
Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.
Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.
Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.
V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.
Motivul pentru care raportezi utilizatorul.
Se noteaza cu an numaratorul fractiei si cu bn numitorul an, bn >0 bn–>oo atunci
lim (an+1-an))/(bn+1-bn)=lm (an/bn)=
continuarea in ataasament
Problema 1-a)
![Rendered by QuickLaTeX.com \begin{array}{l} \bullet \,k \times k! = \left( {k + 1 - 1} \right) \times k! = \left( {k + 1} \right)k! - k! = \left( {k + 1} \right)! - k!\\ \to \sum\limits_{k = 1}^n {k \times k!} = \sum\limits_{k = 1}^n {\left( {k + 1} \right)! - k!} = ... = \left( {n + 1} \right)! - 1\\ \to L = {\lim }\limits_{n \to \infty } \frac{{\sum\limits_{k = 1}^n {k \times k!} }}{{\left( {2n} \right)! + 3}} = {\lim }\limits_{n \to \infty } \frac{{\left( {n + 1} \right)! - 1}}{{\left( {2n} \right)! + 3}} = {\lim }\limits_{n \to \infty } \frac{{\left( {n + 1} \right)!}}{{\left( {2n} \right)! + 3}} - {\lim }\limits_{n \to \infty } \frac{1}{{\left( {2n} \right)! + 3}} = 0 - 0 = 0\\ \bullet \,\,\left( {2n} \right)! = \underbrace {1 \times 2 \times \cdots \times n \times \left( {n + 1} \right)}_{\left( {n + 1} \right)!} \times \cdots \times \left( {\underbrace {n + n}_{2n}} \right)\,\, > > \,\,\left( {n + 1} \right)! \end{array}](https://anidescoala.ro/wp-content/ql-cache/quicklatex.com-0b2e23cd131518d0335ff92932028806_l3.png)
Comentarii:
Nu înteleg ce cauta 3 la numitor (este pus foarte aiurea) … din rezolvare mea, se vedea clar ca problema se putea restrânge mult mai elegant….
Problema 1-b)
![Rendered by QuickLaTeX.com \begin{array}{l} L = {\lim }\limits_{x \to 0} {\left( {\frac{{{1^x} + {2^x} + ... + {n^x}}}{{n + 1}}} \right)^{\frac{1}{x}}} \to {\rm{nedeterminare tip }}{1^\infty } \to {\rm{logaritmam:}}\\ \ln L = {\lim }\limits_{x \to 0} \ln {\left( {\frac{{{1^x} + {2^x} + ... + {n^x}}}{{n + 1}}} \right)^{\frac{1}{x}}} = {\lim }\limits_{x \to 0} \frac{{\ln \left( {{1^x} + {2^x} + ... + {n^x}} \right) - \ln \left( {n + 1} \right)}}{x}\\ {\rm{Aplicam teorema lui l'Hospital si obtinem:}}\\ \left\{ \begin{array}{l} \frac{{d\left[ {\ln \left( {{1^x} + {2^x} + ... + {n^x}} \right) - \ln \left( {n + 1} \right)} \right]}}{{dx}} = \frac{{{2^x}\ln 2 + ... + {n^x}\ln n}}{{{1^x} + {2^x} + ... + {n^x}}} - 0\\ \frac{{d\left( x \right)}}{{dx}} = 1 \end{array} \right. \Rightarrow \\ \ln L = {\lim }\limits_{x \to 0} \frac{{{2^x}\ln 2 + ... + {n^x}\ln n}}{{{1^x} + {2^x} + ... + {n^x}}} = {\lim }\limits_{x \to 0} \frac{{{{\left( {\frac{2}{n}} \right)}^x}\ln 2 + {{\left( {\frac{3}{n}} \right)}^x}\ln 3 + ... + \ln n}}{{{{\left( {\frac{1}{n}} \right)}^x} + {{\left( {\frac{2}{n}} \right)}^x} + ... + 1}}\\ = \frac{{\ln n!}}{n} \Leftrightarrow \ln L = \ln \sqrt[n]{{n!}} \Rightarrow L = \sqrt[n]{{n!}} \end{array}](https://anidescoala.ro/wp-content/ql-cache/quicklatex.com-ecd682f56887eb17a0f7c1fd5b68a953_l3.png)
Comentarii:
Aceasta problema este creata dintr-o alta problema (deci, autorul problemei nu are nici un merit)…. Intra-adevăr, în zilele noastre, se fac culegeri de matematica nu din teorie ci din alte culegeri … lucru lamentabil.
Nu înteleg de ce autorul a ales n+1 la numitor în loc de n (prostie)!
Problema se mai poate rezolva folosind criteriul clestelui … însă durează!
Problema2
Din calcule se ajunge la n edeterminaare 1^oo.
Se prluctreaza limta aduunad si scazzand 1, a.i sa ajungem:
Va multumesc mult!!🙂
Domnul Ali, problema 1-b) este din manualul Burtea-XI ..dar este data la capitolul ”limite de functii” ..inca nu am facut regulile lui l’Hospital.
Plus..daca se mai poate inca o intrebare..
Sa se calculeze urmatoarea limita:
M-am gandit sa scriu
.
Este bine? am ceva confuzii din prisma faptului ca limita fundamentala este de obicei in cazul cand x->0 dar acum x tinde la oo.
Afecteaza acest lucru in exercitiul dat?
f(o)-2f(o)=o^2=0 => f(0)=0
X–>0, X<0 limf(x)= 0^2=0
X–>0 X>0 limf(x)=0 (f(x)=x)
ASadar in0 avem ls=ld =f(0) uncia are liimita in 0
Da în mare parte e bine …. mai pe înteles: notam t=1/x atunci:
![Rendered by QuickLaTeX.com {\lim }\limits_{x \to \infty } \left( {x\sin \frac{1}{x}} \right) = {\lim }\limits_{t \to 0} \frac{{\sin t}}{t} = 1](https://anidescoala.ro/wp-content/ql-cache/quicklatex.com-5e92a62a6198d7f2732b7dcd2aca4323_l3.png)
Limita remarcabila pe care o sti tu!
Atentie însă la modificări (atunci când am făcut trecerea de la x la t)….
sandy_sc … referitor la problema 1-b) nu cred ca este bine cum ai făcut (atentie la teorie) !
Nu stiu daca te mai intereseaza subiectele, dar le abordez pentru ca am observat unele inadvertente in raspunsurile pe care le-ai primit.
In primul rand la 1b) nu exista nicio nedeterminare pentru ca limita bazei nu este 1, ci n/(n+1), adica un numar subunitar. Asta a fost
intentia autorului cand a schimbat n cu n+1, sa evite aparitia prematura a unei nedeterminari. Apoi, despre exponentul 1/x stim ca
nu are limita in 0, ci doar limite laterale diferite: la stanga -oo, la dreapta +oo. Operatiile cu limite conduc asadar, la rezultatele:
la stanga [n/(n+1)]^-oo=+oo; la dreapta [n/(n+1)]^+oo=0; limita,asa cum este ea scrisa de tine, nu exista.
2)E usor de aratat ca f(0)=0, dar nu stiu sa arat ca exista limite laterale in 0, fara sa aflu expresiile lui f.
Fie x<0; atunci f(x)+2f(-x)=x^2 ;
dar -x>0, deci f(-x)+2f(x)=-x .
Din acest sistem aflam ,,necunoscutele” f(x) si f(-x): f(x)=(-x^2-x)/3, care este expresia lui f pentru x<0; f(-x)=(2x^2+x)/3
in care schimbam pe -x cu x si obtinem f(x)=(2x^2-x)/3, adica expresia lui f pentru x>0.
Acum este clar ca limitele laterale in 0 exista si sunt 0. Mai mult acum stim ca f este continua pe R si deci celelalte 2 limite
din problema sunt, de fapt, 2 valori: f(1+a)=2, f(-1+b)=1. Observam insa ca prima restrictie a lui f are un maxim=1/3 (pt x=-1),
deci nu poate lua valorile 2 sau 1. A doua restrictie are un minim=-1/24 (pt. x=1/4), deci poate lua cele 2 valori.
f(x)=2, adica (2x^2-x)/3=2 are o radacina pozitiva 2, deci 1+a=2,da a=1; la fel f(x)=1 are o radacina pozitiva 3/2, -1+b=3/2 da b=5/2.
Cu bine, ghioknt.