lucruri luate în folosintă temporară.
Taxă de locatie = taxă care se plăteste drept sanctiune în caz de
depăsire a termenului de încărcare sau de descărcare a vagoanelor
sau a autovehiculelor. . [Var.] – Din fr. location, lat. locatio, -onis.
Sursa: DEX
to locate, located, locating = to discover the place of/to establish in a position or place/to assign a particular place to
location=a place, position or situation
Locatia e un termen introdus de televiziune, care a intrat deja in limbajul curent. Ca si telecomanda, termen inexistent inainte de 89, televiziunea a impus acest cuvant pe care membrii Academiei Romane vor fi nevoiti sa-l introduca in urmatoarea editie a DEX-ului (telecomanda a fost mai norocoasa!). Cuvantul locatie, cu sensul de loc, plasament, se gaseste in dictionarele de neologisme. Novus ordo seclorum – A new order for the ages.
O puteti numi cum vreti, dar fenomenul este cunoscut sub denumirea de absorbtie lingvistica. Contractia a performat si aici: Ne mutam din locul asta in celalat loc! a devenit Schimbam locatia!
Sensul cuvantului autohton „loc” (din arhaicul latin „locus”) este (era) prea restrans.
Fenomenul, vrem nu vrem, exista si functioneaza. Cand au aparut termenii cravata si tramvai, conservatorii sustineau ca nu e sanatos sa introducem aceste cuvinte in limba ramana si doreau sa impuna variantele romanesti gatlegau si pesinemergator. N-au reusit!