Fie f:D-R,f(x)=a*x+radical din(b*x^2 +c*x-1)
si a,b apartin(0,infinit ),c apartine R.SA se
determine a,b,c astfel incat dreapta y=2*x+1 sa
fie asimptota oblica spre +infinit, iar y=-1 sa fie
asimptota spre -infinit.
Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.
Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.
Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.
V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.
Motivul pentru care raportezi utilizatorul.
Asimptota y=-1 pentru x->-infinit, este o asimptota orizontala spre
-infinit . Prin definitie , y=-1=lim(x-> -infinit)[a.x+(radical din (b.x^2+c.x-1))=lim(x-> -infinit, si pentru x=-t , t->+infinit)[(-a.t+(radical din (b.t^2-c.t-1))). (a.t+(radical din (b.t^2-c.t-1)))/(a.t+(radical din (b.t^2-c.t-1)))]=
lim(t-> +infinit)[(-a^2.t^2+(b.t^2-c.t-1))/(a.t+(radical din (b.t^2-c.t-1)))].
Ca aceasta limita sa fie egala cu (-1), este necesar ca ; a^2=b , si dand fortat pe „t”factor comun, la numarator si numitor, limita tinde spre ; -c/(a+(radical din b))=-c/(2.a) si trebue ca ; c=2.a.
Asimptota oblica , in general are forma ; y=m.x+n, unde; m=2 si n=1, pentru x-> +infinit . Prin definitie , m=2=lim(x->+infinit)[(a.x+(radical din (b.x^2+c.x-1)))/x]-> (a+(radical din b))=2.a=2 ->a=1 , b=1 si c=2. Prin definitie n=lim(x->+infinit)[(x+(radical din (x^2+2.x-1))) – m.x]=lim(x ->+infinit)[((x^2+2.x-1)-x^2)/(x+(radical din (x^2+2.x-1)))]=2/2=1. Rezulta ca valorila parametrilor; a , b , c , de mai sus ,sunt corecte.
merci