1.Fie
astfel incat
si
. Sa se demonstreze ca
2.Sa se demonstreze inegalitatea:
, unde
Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.
Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.
Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.
V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.
Please briefly explain why you feel this question should be reported.
Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.
Motivul pentru care raportezi utilizatorul.
Fie a+b=c+d=u. Rezulta ca a=u/2-v; b=u/2+v(sau invers, oricum totul este simetrci si deci nu reducem generalitatea problemei prin presupunerea facuta); c=u/2-w;d=u/2+w (sau invers oricum totul este simteric) cu v;w>0 Rezulta ca a^2+b^2=(a+b)^2-2*a*b=
=u^2-2*(u/2-v)(u/2+v)=u^2-2*(u^2/4-v^2)=u^2/2-2*v^2
Analog se obtine ca c^2+d^2=u^2/2-2*w^2 deci
v^2=w^2 si deoarece v;w>0 rezulta ca v=w si deci
a=c si b=d. De aici rezulta ca a^n+b^n=c^n+d^n pentru orice n natural
Interesanta ar fi urmatoarea generalizare:
Daca a;b;c;d sunt numere reale si exista doua numere naturale nenule distincte m;n astfel incat a^n+b^n=c^n+d^n si
a^m+b^m=c^m+d^m atunci
a^t+b^t=c^t+d^t pentru orice t natural
Prima inegalitate este echivalenta cu
(a-b)^2/(8*a)<_(a+b-2*sqrt(a)*sqrt(b))/2 ceea ce este echivalent cu
(a-b)^2/(8*a)<_(sqrt(a)-sqrt(b))^2/2
ceea ce este echivalent cu
(a-b)^2/(4*a)<_(sqrt(a)-sqrt(b))^2 ceea ce este echivalent cu
((sqrt(a)-sqrt(b))*(sqrt(a)+sqrt(b))^2/(4*a)<_(sqrt(a)-sqrt(b))^2 ceea ce este echivalent cu
(sqrt(a)-sqrt(b))^2*(sqrt(a)+sqrt(b))^2</(4*a)<_
<_ (sqrt(a)-sqrt(b))^2 ceea ce este echivalent cu
(sqrt(a)+sqrt(b))^2/(4*a)<_1 ceea ce este echivalent cu
(sqrt(a)+sqrt(b))^2<_4*a
ceea ce este echivalent cu
a+b+2*sqrt(a*b)<_4a relatie ce are loc in mod evident daca a>b
In mod analog se demonstreaza si a doua inegalitate
Multumesc foarte mult pentru rezolvari.Am inteles totul. Intr-adevar ar fi foarte tare acea generalizare de la punctul 1) dar la ultima expresie este un ”f” in plus (la cf^t).Mersi mult.
Multumesc pentru atentionare. Am modificat. De unde ai luat problema ?
Ambele probleme le-am luat dintr-un manual de clasa a 9 de M1 publicat in 1999 , ed.Teora Educational iar autori sunt:Dan Branzei & Gina Caba & Dan Mihalca & si altii.