1.Aratati ca pentru orice x E R (x apartine lui R):
a)sin^4 X + cos^4 X = 1-2sin^2 X * cos^2 X
b)sin^6 X + cos^6 X = 1-3 sin^2 X* cos^2 X
2.Fie x,a,b apartin lui R incat x+sin x=a si cos x – sin x=b
a) Aratati ca (a+b)^2 + (a-b)^2=4
b)Exprimati E=cos^4 X – sin^4 X in functie de a si de b
Multumesc.
1.a) sin^4 X + cos^4 X = 1-2sin^2 X * cos^2 X este echivalenta cu
sin^4 X + cos^4 X +2sin^2 X * cos^2 X=1, iar sin^4 X + cos^4 X +2sin^2 X * cos^2 X=(sin^2 x+cos^2 x)^2=1, deci egalitatea clar e adevarata
b)calculam pe (sin^2 x+cos^2 x)^3 ca fiind sin^6 x+cos^6 x+3sin^4 x *cos^2 x+3sin^2x*cos^4 x=sin^6 x+cos^6 x+3 sin^2 x*cos^2 x.Pe de alta parte, (sin^2x+cos^2x)^3=1^3, adica 1, deci reiese egalitatea ceruta.
2.a)Vezi ca ai scris gresit prima relatie si anume corect este asa:
cos x+sin x=a
Faptul ca (a+b)^2 + (a-b)^2=4 se traduce prin a^2+b^2=2. Deci ai de aratat ca a^2+b^2=2. Calculezi a^2+b^2=cos^2 x+2cos x * sin x+sin^2 x+cos^2 x-2cosx*sin x+sin^2 x=2
b)E=cos^4x-sin^4x=(sin^2 x+cos^2 x)(cos^2 x-sin^2 x)=1*(cos x-sin x)*(cos x+sin x)=b*a