In triunghiul isoscel ABC,cu segmentul AB congruent cu AC,consideram D apartine lui (AB), E apartine (AC) astfel incat segmentul AE congruent cu segmentul BD si AE<AC supra 2.Fie F mijlocul segmentului DE.Notam DE intersectat cu BC ={H} si AF intersectat cu BC ={G}.
Aratati ca : a) [AF] congruent cu [FG]
b) HB * GC = HG * BG
Ms mult andrei,auzi u esti din Negresti-oas? ai fost la Valcea la nationala anul trecut? ca,cred ca te cunosc,ms mult
Punctul a)
Folosind Teorema lui Menelaus in triunghiul ADE cu H-B-C secanta vom obtine HD/HE=BD/AD
Adunam in ambii membri 1 si obtinem 2(HD+DF)/HE=AC/ADde unde
HF/HE=AC/2AD
Folosim Teorema lui Menelaus in triunghiul FAE cu H-G-B-secanta obtinem
HF/HE*GA/GF*CE/CA=1 dar HF/HE=AC/2AD
Inlocuind in relatie si tinand seama ca EC=AD,aceasta se va simplifica si vom obtine 1/2 *AG/GF=1 adica AG=2GF
dar AG=GF+AF=2GF=>GF=AF
Punctul b) In patrulaterul ADGE:AF=FG si FD=FE(diagonalele se injumatatesc)=>ADGE -paralelogram
=>DGIIAC. Aplicam Thales si obtinem BD/AD=BG/GC
Folosim Teorema lui Menelaus pentru triunghiul ABG si H-D-F secanta si obtinem HB/HG*DA/DB*FA/FG=1=>HB/HG=DB/DA
=>BG/GC=HB/HG=>HB*GC=BG*HG
Si da.Sunt din Negresti.