sa se demonstreze prin metoda inductiei matematice egalitatilor ex nr2: 1x2x3+2x3x4…+n(n+1)(n+2)=n(n+1)(n+2)(n+3) supra 4, n E N* ex nr 4: 1la put4+2la put4+3 la put4 +…=n la puterea 4=n(n+1)(2n+1)(3nla puterea4+3n-1) supra 30, n E N* ex 8:1supra1x3 +1supra3x5+….+1supra(2n-1)(2n+1)=n supra 2n+1, n E N* ex 9: 1 supra 1×4 + 1 supra 4×7 +…+ 1supra(3n-2)(3n+1)=nsupra 3n+1,n E N*
Posteaza si enunturile acestor exercitii.
daca nu se vede iti dau cerinta
am pus poza nu se vede?
Acum se vad.
1.Avem de demonstrat ca
.
![1\cdot2\cdot3=\frac{1\cdot2\cdot3\cdot4}{4}](https://latex.codecogs.com/gif.latex?1\cdot2\cdot3=\frac{1\cdot2\cdot3\cdot4}{4})
Pasul 1(verificare pentru n=1):
Se vede usor ca aceasta egalitate este adevarata
Pasul 2(demonstratia propriu-zisa). Presupunem ca propozitia este adevarata pentru k si demonstram ca atunci este adevarata si pentru k+1. Din faptul ca propozitia este adevarata pentru k stim ca:
![1\cdot2\cdot3+...+k(k+1)(k+2)=\frac{k(k+1)(k+2)(k+3)}{4}](https://latex.codecogs.com/gif.latex?1\cdot2\cdot3+...+k(k+1)(k+2)=\frac{k(k+1)(k+2)(k+3)}{4})
obtinem:
![1\cdot2\cdot3+...+k(k+1)(k+2)+(k+1)(k+2)(k+3)=\frac{k(k+1)(k+2)(k+3)}{4}+(k+1)(k+2)(k+3)=\frac{k(k+1)(k+2)(k+3)+4(k+1)(k+2)(k+3)}{4}=\frac{(k+1)(k+2)(k+3)(k+4)}{4}](https://latex.codecogs.com/gif.latex?1\cdot2\cdot3+...+k(k+1)(k+2)+(k+1)(k+2)(k+3)=\frac{k(k+1)(k+2)(k+3)}{4}+(k+1)(k+2)(k+3)=\frac{k(k+1)(k+2)(k+3)+4(k+1)(k+2)(k+3)}{4}=\frac{(k+1)(k+2)(k+3)(k+4)}{4})
Adunand
Aceasta este fix propozitia pentru k+1.
Rezulta din Principiul inducitiei matematice ca propozitia data este adevarata pentru orice n natural nenul.