Abia atunci când ninge putem spune că a venit cu adevatat iarna. Bulgării mari, oamenii de zăpadă, săniușul și jocurile în zăpadă sunt la ordinea zilei după ce afară se așterne un strat generos de omăt.
Dar te-ai întrebat vreodată până acum cum se formează ninsoarea și cum arată fulgii de nea?
Cum se formează zăpada
În atmosferă plustesc vapori de aer și înainte de a se transforma în apă, aceștia îngheață și formează cristale de gheață. Acest lucru se întâmplă atunci când temperatura sus, în nori, este atât de scăzută, încât vaporii se transformă în gheață în loc să devină apă. În acest fel se formează fulgii de zăpadă care apoi cad și se aștern sub formă de zăpadă. Zăpada cade sub formă de fulgi de nea care sunt destul de ușori. Fiecare fulg de nea este compus din mici cristale.
Din ce sunt făcuți fulgii de zăpadă
Fulgii de zăpadă sunt făcuți din cristale de gheață care sunt formate din particule de praf din aer. Fiecare fulg are în jur de 200 de cristale.
Cum arată fulgii de zăpadă
Fulgii de zăpadă arată complet diferit unii de ceilalți. Toți au o formă geometrică alcătuită din cinci puncte. Atunci când fulgii se adună se formează zăpada.
Alte curiozități despre zăpadă
- Zăpada este translucidă, nu este albă.
- Într-un iglu poate fi o temperatura și cu 100 de grade mai mare decât în exterior.
- Zăpada reflectă un nivel ridicat de radiații ultra violete ceea ce poate provoca așa numită orbire de la zăpadă. Atunci când ninge îți poți proteja ochii cu ochelari de soare.
- Schiurile, săniile și snowmobilul sunt mijloace de transport ce pot fi folosite atunci când ninge.
- Bătăile cu bulgări sau construirea de oameni de zăpadă sunt două dintre cele mai îndrăgite activități pe timp de iarnă.
Lasa un comentariu