Vi nu poate fi niciodată verb (de la a veni), ci doar pronume (formă gramaticală a lui voi, alături de vouă, vă sau v-). Adică, de exemplu, niciodată nu va fi corect ”(să) vi cu mine”, dar întotdeauna va fi corect ”vouă vi se pare”.
Vii poate fi corect în această formă, cu doi de i, atunci când este adjectiv (forma de plural de la viu) sau când este verb – a veni – la indicativ prezent, persoana a II-a, singular (tu vii) sau conjunctiv, tot pentru persoana a II-a, singular (să vii).
1. Dupa cate stiu eu, „viu” este („la baza”) adjectiv, chiar daca poate fi si substantivizat.
2. Ai omis forma cu TREI de „i” („viii”) – la articularea hotarata a pluralului de la „viu” – si chiar cu PATRU de „i” (care marcheaza prescurtarea formei posesive (de genitiv) a expresiei (articulate) „viii sai” – spre ex „viii-i ochi se inchisera pt ultima oara”).
3. N-ai mentionat ca EXACT ACEEASI este situatia si in cazul (inca MAI des intalnit in practica) lui fi / fiu – fii – fiii – fiii-i.
mă, a naibii practică! :))
1. Victor, îți foarte mulțumesc pentru observație. Am o perioadă grozav de ocupată și tura asta am stâlcit-o 😀
2. Confuzia e mai degrabă la chinuitul ăla de ”vi(i) să vezi”, așa că 3 de i pare deja complex tare dacă ne împiedicăm la primul. Patru sunt deja din altă lume 🙂
3. Iar despre fiu, fii, fiii cred că am mai scris la un moment dat…
Probleme sunt oriunde exista variante cu un i si cu doi i. Ba chiar sunt create probleme si unde nu sunt (ex: „sa intrii”, care ma scoate din minti.. sau, mai nou, „zii”). Alte situatii problematice: „stii”, „vii”, „fii”, „proprii” (pentru ca nu toti stiu ca, daca articulezi cuvantul, trebuie sa aiba 3 i -> ex: Propriii copii l-au adus la sapa de lemn.) etc.
Sunt multi care nu stiu ca, la conditional optativ, nu se scrie niciodata cu doi i, pentru ca se foloseste infinitivul. Si, uite asa, ajungem la bazaconii de genul „as fii vrut”.
Si vi-i , cum este corect : vi dobor sau vi dobor ?
vi-i dobor
Invata dracului sa te exprimi si dupa aia da indicatii! Te pierzi in detalii tampite pe care nici tu nu le intelegi.
Deci, vreau sa vad cat esti de destept/desteapta: cum e corect, vi cu mine sau vii cu mine? Direct si simplu, fara aere de talentat!
chiar asa, cum e corect? vii cu mine sau vi cu mine?
Vi nu poate fi niciodată verb (de la a veni).
Deci…. Vii cu mine? =)
Tinerii de azi (oficial grupa de varsta 15-29 de ani) fac frecvent aceasta greseala la scrierea lui „i” desi pronunta corect. Pe vremuri (si) aceasta gresala era sanctionata de profesori si de batjocura colegilor. Dar acum, ori profesorilor nu le mai pasa, ori nici ei nu stiu cum este corect. „Quo vadis” limba romana ?
Deci vrei să spui că membrii formației aceteia au scris greșit așa? Sanda Argint & Magic 4 – Vreau mama sa vi la mine
Deci vrei să spui că membrii formației acesteia au scris greșit așa? Sanda Argint & Magic 4 – Vreau mama sa vi la mine
Dacă folosești în loc de „unde va sunt tricourile? „, „unde vi-s tricourile?” e corect?
As vrea sa contactez scri.ro. Mi-ati putea da o adresa de email unde sa va scriu. La cea de pe site nu raspunde nimeni.
„Vii poate fi corect în această formă, cu doi de i,”
doi de i sau doi i ?
of of of mai mai