Teoretic, e simplu. Artifact nu apare nici în DOOM și nici în DEX, iar artefact apare în ambele. Însă, citind definițiile, nu mi se pare că s-ar referi la același concept. Artifactul este menționat într-un dicționar de neologisme ca fiind un ”obiect primitiv făcut de mâna omului”, iar artefactele sunt definite în cel mai recent DEX ca ”false imagini care apar în preparatele histologice din cauza unor procedee greșite de fixare sau de colorare (pe lama microscopului)” sau ca ”produse artificiale sau accidentale întâlnite în observarea și experimentarea unor fenomene naturale”.
Totuși, când vorbim despe arheologie, tind să cred că tot cu artifactele rămânem. Așadar, să fie acesta un termen de specialitate (deci perfect legitim pe nișa sa, independent de ce spun DEX și DOOM)?
excelent. nici nu mi-ar fi trecut prin minte că dicționarul oficial nu consemnează nici în ziua de azi sensul arheologic. incredibil. că tot vorbeam recent despre cum doarme-n cizme institutul de lingvistică.
Hm! Un obiect NEAPARAT „PRIMITIV” facut de mana omului? Eu stiusem ca denumeste un obiect „artificial” (confectionat in mod intentionat – indiferent in ce scop si prin ce metoda / mijloc, si orice grad de „sofisticare” ar fi avand, inclusiv (spre ex) un microscop sau un robot), prin contrast cu unul rezultat in urma unui proces natural…
(Un pietroi cioplit de mana primitivului – sau o cochilie de scoica gaurita intentionat pt a fi „insirata” pe un fir – ESTE artefact, un altul de exact aceeasi marime si forma, din acelasi material, dar rezultat in mod spontan si aleator („accidental”) prin caderea lui pe alte pietre nu mai este artefact.)
Despre „artifact” nu stiusem (nu tin minte sa fi citit / auzit aceasta forma)…
da, nu doar primitiv. artefact (cu e) e un termen folosit intens și în literatura sf, cu sensul de creație fizică, socială, culturală, virtuală etc. din orice timp, inclusiv din viitor.
Hm… Uite ca nu ma gandisem niciiodata din ACEASTA perspectiva.
Pt mine, intre „artefacte” se situeaza doar obiecte materiale concrete. Nu stiu DE CE, dar (desi este EVIDENT ca sunt creatii artificiale) nu-mi vine sa consider printre artefacte un cantec, sau o inventie, sau (spre ex) organizarea sociala, sau sistemul legislativ (ca idei – ci doar eventual formele concrete, materiale, sub care acestea ne sunt prezentate: obiectul (foaia de hartie) cu portative scrise (sau dispozitivul de redare sonora), prototipul inventiei (sau un obiect realizat pe baza ei), „cartuliile” cu coduri sociale / juridice sau cu alte scrieri pe marginea acestora (sau (spre ex) statuia zeitei justitiei tinand balanta cu care imparte dreptatea) etc).
(am așa o bănuială că în afară de autorul dicționarului de neologisme nu mai folosește nimeni „artifacte”)
Doamne, vă iubesc! Oare cum de nu am dat de voi mai repede? Țara asta mai are o speranță cu așa romani! Termenul ROMGLEZĂ m-a amuzat nemaipomenit!
Nastasia
Nastasia, bine ai venit, si sa stii ca la fel de entuziasmata am fost si eu la inceput, cind i-am intilnit pe acesti oameni aici, din intimplare….Sint deosebiti, intr-adevar…. Au niste comentarii pertinente si sint foarte bine documentati, o sa vezi! Vin cu explicatii si argumente, mai ceva ca la scoala! Nu prea am eu timp sa intru pe aici, dar cind o fac, sint foarte bucuroasa, macar si numai la gindul ca astfel de oameni exista!
artefact
(US artifact)
NOUN
1An object made by a human being, typically one of cultural or historical interest.
‘gold and silver artefacts’
More example sentencesSynonyms
2Something observed in a scientific investigation or experiment that is not naturally present but occurs as a result of the preparative or investigative procedure.
‘the curvature of the surface is an artefact of the wide-angle view’
More example sentences
Origin
Early 19th century: from Latin arte ‘by or using art’ + factum ‘something made’ (neuter past participle of facere ‘make’).