Eu le știam de crizanteme, dar când am auzit de tufănele am știut că li se potrivește mai bine. Și dacă tot e sezonul dumitrițelor cu flori mici, bucurați-vă ochii:
Home/
Scoala/
Gramatica/
Stii sa scrii ?!/Tufănică. Tufănele
Toamna se numără tufănelele, vorba proverbului.
Multumesc! Stiam denumirea „tufanele”, stiam denumirea „dumitrite”, stiam ca numesc niste flori – da’ habar n-am avut CARE flori anume (la fel cum stiu numele popular al multor altor plante dar n-am habar CARE sunt plantele concrete pe care le denumesc).
(Si cand te gandesti ca am copilarit inconjurat de sutele de crizanteme ale bunicii, pt care ele erau – alaturi de lalele, gladiole, zambile, narcise, bujori, liliac etc, si alaturi SI de ceapa si usturoi verde, ridichi, salata, precum si de cirese – o pretioasa si pretuita sursa de venit, si spre deosebire de petunii, gura-leului, trandafirii „fugareti” (cataratori), boule-de-neige etc, care erau crescute doar pt frumusetea curtii…)
am avut o clipă senzația aia minunată, precis o știți, „ah-am-mîncat-o-madlenă-proustiană!”; pentru că n-am mai folosit denumirea „dumitrițe” din copilărie, pur și simplu uitasem de ea. frumos, mulțumesc.
Cu plăcere 🙂
Există o mică diferență între tufănică (are flori mici grupate în inflorescențe bogate) și crizantema- are pe o tulpină o singură floare mare, bogată, de diferite culori. Crizantema este rezultatul intervenției omului (floricultor) prin diferite procedee asemănătoare copilitului tomatelor. În rest, ambele sunt flori de toamnă foarte frumoase care, pare-se, că vor să-l sărbătorească pe Sf. Dumitru. Numai bine!