În limba română, în funcție de terminația verbelor la modul infinitiv, acestea se împart în patru categorii. Aceste categorii se numesc conjugări (Definiție conjugare = Categorie de verbe cu aceeași terminație la infinitiv, care se conjugă în mod asemănător.)
Conjugările verbelor în limba română, denumite generic conjugarea I, conjugarea a II-a, conjugarea a III-a și conjugarea a IV-a sunt următoarele:
- Conjugarea I – verbe care se termină în vocala a, neprecedat de vocala e.
- Exemple de verbe la conjugarea I: a mânca, a scuipa, a conjuga, a (se) sătura, a mișca;
- Conjugarea a II-a – verbe care se termină în grupul de litere ea cu condiția ca cele două litere (e și a) să facă parte din aceeași silabă. De exemplu, verbele a crea sau a agrea sunt de conjucarea I, întrucât despărțirea în silabe separă cele două vocale: cre-a, respectiv agre-a.
- Exemple de verbe la conjugarea a II-a: a bea, a ședea, a părea, a tăcea, a vedea, a plăcea;
- Conjugarea a III-a – verbe care se termină în vocala e.
- Exemple de verbe la conjugarea a III-a: a merge, a trece, a geme, a face, a spune;
- Conjugarea a IV-a – verbe care se termină în vocala i.
- Exemple de verbe la conjugarea a IV-a: a fugi, a suci, a trăncăni, a măslui, a azvârli;
Habar nu aveti, a agrea e de conjug. I si nu a II-a, ca si toate cele derivate: crea, recrea, procrea, dezagrea. De asemenea, vb in -chea, -ghea: ingenunchea, inmanunchea, imperechea, veghea (priveghea, supraveghea), deochea sunt de conjug. I. https://www.youtube.com/watch?v=F1wGc4TKTGs; https://play.google.com/store/books/details/Ion_Criveanu_Conjugarea_si_accentul_verbelor_din_l?id=c6wyCgAAQBAJ
Parțial adevărat. Atunci când „ea” e difong, e conjugarea a II-a. Deci „a supraveghea – supraveghere” nu „supravegheare”. Cel mai simplu mod de a verifica în ce conjugare e un verb este acela al formării infinitivului lung care corespunde celor 4 conjugări din limba latină.
I – a cânta – cântare;
II – a vedea – vedere (vedére, cu „e” accentuat);
III – a face -facere (cu „e” neaccentuat);
IV – a vorbi, vorbire.
Mulțumim pentru observații. Am corectat articolul.