Fotografia unei zone este un joc pentru două grupe de câte trei-cinci participanţi. Pentru acest joc sunt zece steguleţe mici,hârtie şi creioane.
Înainte de începerea jocului, conducătorul acţiunii explică celor două grupe participante cum anume se face ridicarea topografică prin metoda reperării, procedeu prin care se obţine schiţa locului ales pentru desfăşurarea jocului (o zonă de un kilometru dintr-un drum de ţară, de exemplu, care trece printr-un teren accidentat).
Conducătorul jocului va alege din timp o zonă potrivită care să cuprindă o poiană, un râu sau pârâu cu pod, pomi înalţi, eventual o linie electrică, indicatoare kilometrice, construcţii izolate etc.
În momentul când parcurge terenul pentru a stabili locul acţiunii, conducătorul jocului va alcătui şi propria sa schiţa corectă, care va servi ulterior la aprecierea şi corectarea schiţelor pe care le vor întocmi copiii.
Jocul durează 30 de minute. Zona aleasă se împarte în două părţi egale şi fiecare grupă începe ridicarea topografică a porţiunii care îi revine prin tragere la sorţi.
Membrii fiecărei grupe aleg separat câte cinci repere cuprinse pe o arie de circa 250 de metri pătraţi de ambele părţi ale drumului şi la fiecare reper fixează câte un steguleţ. După aceasta revin la conducătorul jocului, unde vor schimba între ele schiţele alcătuite în teren.
Conducătorul va verifica şi notă corectitudinea schiţelor. Echipa care a întocmit cea mai corectă schiţă primeşte cinci puncte. După aceasta echipele pornesc din nou, fiecare cu schiţa întocmită de partenerii de joc, având misiunea de a găsi şi a aduce steguleţele fixate de aceştia.
De fiecare dată când se descoperă un steguleţ se notează poziţia sa pe schiţă. La sfârşitul timpului acordat, sau când toate cele cinci steguleţe au fost găsite, copiii se întorc la conducătorul jocului, care va acorda câte două puncte pentru fiecare steguleţ adus şi câte un punct pentru corecta sa notare în schiţă.
Jocul este câştigat de echipa care a acumulat cele mai multe puncte.
Lasa un comentariu