La fel că mulţi tineri de vârsta ta, probabil că eşti deja prezent pe rețelele de socializare. Un cont pe cel puţin una dintre cele mai populare website-uri de acest gen îți asigură legătura permanentă cu prietenii şi nu numai, şi metoda prin care te împrieteneşti cu persoane noi.
Chiar dacă entuziasmul şi plăcerea de a socializa pe internet sunt mari, ţine întotdeauna minte câteva reguli de bază pentru ca aceste reţele de socializare să îţi fie de folos şi în niciun caz să îţi fac rău sau chiar să îţi compromită viitorul.
Regulile sunt valabile pentru oricine, dar pentru că s-a constat în rândul adolecentilor, aflaţi într-un număr semnificativ de mare în social media, tendinţa de a folosi intens această modalitate de socializare, ţi le prezentăm şi noi în cele ce urmează.
- Rețelele de socializare nu sunt jurnalul tău
Tot ceea ce postezi pe reţelele de socializare devine public şi se răspândeşte cu viteză. Aşadar, chiar dacă ai impresia că vorbeşti cu nişte prieteni, nu dezvălui pe internet lucruri intine, probleme de familie sau poze care te-ar pune într-o lumină nefavorabilă. Gândeşte înainte de a acţiona şi nu îi face pe cei care te urmăresc să creadă că nu îţi poţi stăpâni emoţiile. În plus, relaţiile viitoare cu cei din jur sau decizia unui viitor angajator ar putea fi influenţate de ceea ce ai postat tu pe Facebook, când erai un adolescent rebel.
- Limbajul şi greşelile gramaticale
Ţine totul sub control când postezi pe internet, inclusiv felul în care comunici. Este important atât să foloseşti un limbaj decent, adecvant unei conversaţii, dar verifică întotdeuna ceea ce ai scris pentru a nu se strecura greşeli gramaticale în textul tău. Este important să scriem corect gramatical, chiar dacă considerăm că facem lucrul acesta în joacă, pe Facebook. Păstrează mereu un ton pozitiv, dacă îţi doreşti acelaşi lucru şi de la cei care vor comenta ceea ce ai scris.
- Acordă atenţie pozelor pe care le pui
Pe deoparte, poate ţi se pare amuzant să pui poze cu ţine în situaţii care provoacă râsul, dar gândeşte-te bine înainte să faci asta, dacă îţi doreşti cu adevărat să se întâmple acest lucru. Poza va rămâne undeva, poate chiar salvată în calculatoarele unor „prieteni binevoitori” şi te va urmări toată viaţă, indiferent cât de mult ţi-ai dori să scapi de ea. În al doilea rând, nu posta poze pe Facebook cu alte persoane, fără să le ceri acordul înainte. Chiar dacă ţie îţi place să apari în poze, alţii s-ar putea să nu fie atât de încântaţi dacă descoperă că au apărut pe Facebook fără voia lor.
- Nu te împrieteni cu oricine
Este foarte uşor să îţi faci un cerc de prieteni extrem de mare pe reţelele de socializare, însă nu este cazul să intri în competiţie cu cei care îşi doresc în primul rând acest lucru. Recomandat este să adaugi în listă doar persoane pe care fie le cunoşti, ori pe care ţi-ai dori să le cunoşti tocmai pentru că ar exista un lucru comun care vă leagă.
Lasa un comentariu